Vincent Janssen (derde van rechts) viert het winnen van de Champions League van de CONCACAF
NOS Voetbal

Voormalig Oranje-international Janssen wint Champions League met Mexicaanse club

Vincent Janssen. Voormalig topscorer van de eredivisie, goalgetter bij AZ, Oranje-international zelfs. Maar sinds zijn overgang naar het Mexicaanse Monterrey is hij door veel volgers toch een beetje uit het oog verloren.

Daar komt binnenkort verandering in. Vannacht won Janssen met Monterrey namelijk de Champions League van de CONCACAF, het hoogste clubtoernooi van Noord- en Midden-Amerika. Daardoor mag de spits zich opmaken voor de WK clubs, die begin 2022 wordt georganiseerd.

Invalbeurt

In de finale in het eigen stadion tegen rivaal América had Monterrey aan een vroege treffer van Rogelio Funes Mori, na een enorme blunder van verdediger Sébastian Cáceres, genoeg voor de overwinning. Janssen bekeek die treffer vanaf de bank, want pas in de 74ste minuut kwam hij in het veld voor de matchwinner.

Voor Monterrey, waar Hector Moreno (oud-PSV en AZ) een steunpilaar is in de verdediging, is het al de vijfde eindzege in de Champions League. Sinds de invoering in 2008 werd het toernooi alle dertien keer gewonnen door een club uit Mexico.

Eredivisietopscorer en international

Via Almere City kwam Janssen in 2015 terecht bij AZ. In zijn eerste seizoen bij de Alkmaarders kroonde hij zich met 27 doelpunten meteen tot topscorer van de eredivisie en werd hij bovendien opgeroepen voor Oranje.

Onder bondscoach Danny Blind en diens opvolger Dick Advocaat was Janssen zelfs een tijdje eerste keus in de spits. Uiteindelijk speelde hij 17 wedstrijden voor Oranje en maakte hi daarin 7 treffers. Zijn laatste interland: het met 2-0 gewonnen WK-kwalificatieduel met Zweden in oktober 2017.

Vincent Janssen namens Oranje in het WK-kwalificatieduel met Frankrijk.

Avonturen bij Tottenham Hotspur en Fenerbahçe liepen uit op een teleurstelling, waarop Janssen in 2019 de overstap maakte naar Mexico.

In zijn eerste seizoen werd Janssen meteen landskampioen. Ook won zijn club dat jaar de Champions League en eindigde het als derde bij het WK voor clubs, maar daarin had Janssen geen aandeel vanwege een blessure.

De prijzenkast van Janssen in Mexico begint imposante vormen aan te nemen: vorig seizoen won hij namelijk ook de Mexicaanse beker. In 70 wedstrijden voor Monterrey maakte Janssen, bijgenaamd El Toro (de stier), 21 doelpunten.

WK clubs

Als winnaar van de Champions League mag Janssen zich met Monterrey melden op het WK voor clubs in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Chelsea (Europa), Al-Ahly (Afrika), Auckland City (Oceanië) en gastheer Al-Jazira zijn al zeker van deelname. Daar komen de kampioen van Zuid-Amerika en Azië nog bij.

Het WK voor clubs staat voor begin 2022 op de agenda, exacte data zijn nog niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl