NOS Nieuws

Minder meldingen huiselijk geweld in eerste helft van dit jaar

In de eerste zes maanden van 2021 hebben Veilig Thuis-organisaties minder meldingen van huiselijk geweld of (vermoedens van) kindermishandeling binnengekregen. Ten opzichte van het eerste half jaar van 2020 waren er 6 procent minder meldingen: bijna 61.000 ten opzichte van 64.500, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wel werd er meer advies gegeven aan slachtoffers, omstanders of professionals: 67.000 keer, 15 procent meer dan een jaar eerder.

Bij iets meer dan de helft van de meldingen en adviezen ging het om vermoedens van kindermishandeling. Ook werden er vaak meldingen gedaan van mogelijk geweld door een (ex-)partner.

De meeste meldingen komen binnen via de politie: ongeveer twee derde. Adviezen worden vaker gegeven aan andere professionals, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs. Dan gaat het bijvoorbeeld om vermoedens van kindermishandeling en vraagt iemand zich af wat hij of zij moet doen.

In meer dan de helft van de gezinnen waar sprake is van kindermishandeling of partnergeweld gaat het geweld door na een melding bij Veilig Thuis, bleek vorig jaar november uit onderzoek.

Een herkenbare situatie voor de toen 21-jarige Kim. Zij werd jaren mishandeld, vertelde ze eerder in deze video:

Kim werd jarenlang mishandeld: 'Het voelde alsof ik een boksbal was'

Bij meldingen aan Veilig Thuis kijkt de hulpverlener of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdbescherming of jeugdhulp zijn. Het CBS keek in een tweede studie die vandaag werd gepubliceerd ook naar het aantal jongeren dat jeugdzorg kreeg de eerste zes maanden van 2021.

Dat waren er 380.000: meer dan 1 op de 12 Nederlandse jongeren tot 23 jaar. Jeugdzorg is het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Bijna 89 procent van de 380.000 jongeren (368.000) kreeg jeugdhulp.

Verschillen per gemeenten

De percentages jongeren met jeugdzorg verschillen sterk tussen gemeenten. Zo krijgt minder dan 5 procent van de jongeren jeugdzorg in bijvoorbeeld Staphorst, Vlieland en Urk. In Tiel, Veendam en Heerde is het aandeel jongeren groter dan 12,5 procent.

Het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt blijkt hoger te liggen dan gedacht. Het CBS heeft zijn onderzoeksmethode aangepast waardoor er 21.000 meer jongeren in beeld zijn gekomen. De onderzoekers monitoren nu meer aanbieders van jeugdzorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl