Karlsson heeft raak gekopt namens AZ

AZ doet uitstekende zaken na klinische zege bij Cluj

AZ heeft zijn recente vorm in de eredivisie ook geëtaleerd in de Conference League. Zonder te imponeren werd een 1-0 overwinning geboekt bij het Roemeense CFR Cluj.

De Alkmaarders hadden vanaf het eerste fluitsignaal zoals verwacht het meeste balbezit, maar dat resulteerde aanvankelijk niet in grote kansen. Dat veranderde na een kwartier, toen Jordy Clasie na een afgeslagen bal de buitenkant van de paal trof.

Kopbal Karlsson

Even later was het raak. Uit een voorzet van Yukinari Sugawara kopte de toch niet zo lange Jesper Karlsson de bal tegen de touwen. Een boost voor AZ, dat de Roemenen in de eerste helft in een houdgreep hield.

De frustraties bij de thuisploeg liepen hoog op en dat ondervond onder anderen Evangelos Pavlidis aan den lijve. De AZ-spits werd flink aangepakt door Andrei Burca, die vol op de enkel van de Griek ging staan. De centrale verdediger kreeg geel en kwam daarmee goed weg.

Jesper Karlsson en Owen Wijndal vieren feest

AZ startte na rust stroef en gaf Cluj de gelegenheid om wat tegen te sputteren. De Roemenen, onder leiding van voormalig Chelsea-speler Dan Petrescu, verschenen enkele malen voor het doel van Peter Vindahl, maar de gelijkmaker bleef uit.

In het vervolg van de tweede helft herstelde AZ zich enigszins, al haalden de Alkmaarders het niveau van voor de pauze niet. Omdat Cluj kwaliteit ontbeerde, kwam de zege echter niet in gevaar. Claudiu Petrila raakte uit een vrije trap nog wel de bovenkant van de lat.

Stand van zaken in groep D

AZ, waar Dani de Wit uitviel met een bebloed gezicht, is door de overwinning hard op weg naar de knock-outfase van de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen heeft zeven punten, drie meer dan Jablonec, dat gelijkspeelde tegen Randers (2-2). De Denen hebben drie punten, Cluj slechts eentje.