Feyenoord komt met debutant Nelson niet verder dan 2-2 tegen RKC

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - RKC Waalwijk

Feyenoord is thuis tegen RKC Waalwijk niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel. Het is het tweede opeenvolgende eredivisieduel waarin de Rotterdammers punten verspelen, na de nederlaag tegen Vitesse voor de interlandperiode. Het goede nieuws voor Feyenoord was het prima debuut van invaller Reiss Nelson.

Feyenoord nam vanaf de aftrap het initiatief en dat leidde in de beginfase tot kansen. Marcos Senesi kopte een hoekschop snoeihard op de lat en daarna was er nog een grote kans voor Alireza Jahanbakhsh, maar de aanvoerder van het Iraanse nationale elftal schoot wild over.

Kansen

RKC-aanvoerder Melle Meulensteen maakte even later nog een grote Feyenoord-kans onschadelijk door de bal tijdig over de achterlijn te glijden en ook Cyriel Dessers - voor het eerst in de basis - hielp nog twee kansen om zeep.

Cyriel Dessers baalt van een gemiste kans tegen RKC

Halverwege de eerste helft nam de Rotterdamse dadendrang af en werd het spel een stuk matiger, maar na ruim een half uur lag de bal er toch ineens in. Na veelvuldig geklungel in de RKC-defensie kwam de bal voor de voeten van Jens Toornstra, die de bal vervolgens slim en bekeken binnenschoot.

Kluts kwijt

De ban was gebroken, maar drie minuten later kon Feyenoord weer opnieuw beginnen. Bij een spaarzame aanval van de Waalwijkers kwam Michiel Kramer ten val, maar er werd niet gefloten. De verwarde defensie keek vervolgens toe hoe Jens Odgaard met een knappe actie de 1-1 binnenschoot.

Feyenoord raakte de kluts vervolgens alleen maar meer kwijt en kreeg vlak voor rust nog de 1-2 om de oren. Odgaard kopte de bal simpel voor het doel en nota bene Vurnon Anita kopte van dichtbij raak.

Het was het eerste kopdoelpunt in de carrière van de 1.68 meter lange oud-Ajacied, die de goal vierde door à la Wesley Sneijder op zijn hoofd te tikken.

Met zijn zeldzame treffer won Anita ook nog eens een weddenschap met twee van zijn ploeggenoten.

Zeldzame treffer levert Anita een etentje op: 'Ik scoor nooit'

Onder een striemend fluitconcert zocht Feyenoord de kleedkamer op, maar een minuut na rust kon alweer worden gelachen: topscorer Guus Til tikte de bal van dichtbij in het doel na een omhaal van Marcos Senesi.

Feyenoord oogde een stuk scherper dan voor rust en ging met frisse moed op zoek naar de voorsprong. En er kwamen kansen, mede door invaller Reiss Nelson, de huurling van Arsenal die eindelijk zijn debuut maakte. De Engelse aanvaller bracht nieuwe energie en was meteen bijna goed voor een assist en een doelpunt, maar beide keren bracht Vaessen redding.

Grote kans voor Dessers

De druk op het doel van RKC werd steeds groter en de Waalwijkers beperkten zich tot verdedigen. De grootste kans was nog voor Dessers, die op aangeven van Tyrell Malacia alleen voor keeper Vaessen wild overschoot. En ook Jahanbakhsh was er in de laatste minuut nog dichtbij.

Hectisch werd het nog in de blessuretijd, die bijna tien minuten duurde. Vaessen bracht daarin redding na een hachelijk scrimmage, die leidde tot een opstootje en vier gele kaarten.

Feyenoord-trainer Arne Slot vond het een wedstrijd die hij zijn ploeg dit seizoen al vaker had zien spelen. "Wedstrijden waarin we beter zijn dan de tegenstander en heel erg veel kansen krijgen."

Feyenoord-trainer Slot: 'Als je zoveel kansen krijgt, moet je gewoon winnen'

Die kansen omzetten in goals lukt de Rotterdammers maar mondjesmaat en daardoor komt zijn ploeg telkens in de problemen. "We komen achter en moeten tot het eind iets forceren. Dat is ook al weken aan de gang. En vandaag lukte het een keer niet om in de eindfase de winnende te maken."

"Wij hebben niet goed gespeeld. Maar als je zoveel kansen bij elkaar speelt en eigenlijk zo goed als niets weggeeft, dan hoor je de wedstrijd te winnen."