Eerbetoon aan Franse docent Samuel Paty onthuld, één jaar na moord
Bij de ingang van het Franse ministerie van Onderwijs is een plaquette onthuld als eerbetoon aan de vermoorde leraar Samuel Paty. Het is vandaag een jaar geleden dat de docent werd onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeens-Franse extremist, omdat hij Mohammed-cartoons in een les had getoond.
Op de plaquette staat onder meer de tekst: "Samuel Paty, vermoord door een islamitische terrorist omdat hij de waarden van de Republiek heeft onderwezen en verdedigd, waaronder de vrijheid van meningsuiting". Na afloop zei de Franse premier Castex dat Paty een "dienaar" van het land was, die slachtoffer werd van islamitisch terrorisme en lafheid.
Later vandaag zal president Macron een ontmoeting hebben met nabestaanden van Paty. Vanavond wordt een plein nabij de Universiteit Sorbonne naar de leraar vernoemd. Eerder kreeg Paty al postuum de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d'Honneur, toegekend. Ook zijn al drie scholen naar hem vernoemd.
De grote Moskee van Parijs en ongeveer twintig imams herdachten vrijdag de vermoorde leraar Samuel Paty:
Herdenking op alle scholen
Gisteren werd de moord op Paty herdacht op alle 60.000 scholen in Frankrijk. Volgens het ministerie van Onderwijs werd het eerbetoon op 98 scholen op uiteenlopende wijzen verstoord. In zeven gevallen gebeurde dat door bedreigingen die door familieleden van de scholieren werden geuit. Minister Blanquer van Onderwijs zegt dat zij zullen worden vervolgd voor hun uitspraken.
Desondanks klonk de minister tegenover de Franse zender RTL tevreden over het verloop van de schoolherdenkingen. "De herdenking vond in rust, sereniteit en waardigheid plaats."
Samuel Paty-artikel
Naar aanleiding van de onthoofding van Paty zette president Macron plannen om moslimextremisme tegen te gaan in een versnelling. Dit voorjaar werd een nieuwe wet goedgekeurd waardoor thuisonderwijs aan banden wordt gelegd en culturele organisaties geen subsidie krijgen wanneer ze de Franse normen en waarden afkeuren.
Ook worden bedreigingen aan het adres van ambtenaren voortaan zwaarder bestraft en het zogeheten 'Samuel Paty-artikel' omvat een celstraf van maximaal drie jaar voor het delen van iemands privégegevens, waardoor die persoon gevaar loopt.