De Parel van het Zuiden glanst niet meer: 'NAC Breda is een Griekse tragedie'
"Het is een doorlopende Griekse tragedie", zo omschrijft NOS-verslaggever en Bredanaar Joep Schreuder de huidige situatie van NAC Breda. Hoewel de tribunes van het Rat Verlegh Stadion nog steeds goed zijn gevuld, staat de club op een zeventiende plek in de Keuken Kampioen Divisie en ook achter de schermen loopt het niet op rolletjes.
De aanloop naar dit seizoen verliep tumultueus. De club liep vorig seizoen net promotie mis door een onverwachte thuisnederlaag tegen NEC (1-2) en de toenmalige trainer Maurice Steijn stapte in juni op vanwege bedreigingen van de supporters. Althans, dat was de lezing die de club in eerste instantie gaf.
Eerder deze week maakte de geplaagde algemeen directeur Matthijs Manders in een bijeenkomst voor supporters en andere betrokkenen bekend dat Steijn toch een afkoopsom had gekregen en dat het destijds geschreven persbericht onhandig was. Supporters waren verbolgen over het feit dat zij de schuld kregen van het aftreden van Steijn, terwijl er geen enkele aangifte van bedreiging is gedaan.
Ook clubicoon en toenmalig technisch directeur Ton Lokhoff sneuvelde in de zomer en voor jeugdexponent Sydney van Hooijdonk, die naar Bologna vertrok, ontving de club absoluut niet de hoofdprijs. Wel werd donderdag duidelijk dat NAC nog 400.000 euro aan opleidingsvergoeding ontvangt.
Sjoerd Mossou, journalist bij het AD en supporter van NAC, noemt de gebeurtenissen van afgelopen zomer het absolute dieptepunt in zijn 'supportersloopbaan'. Volgens hem zijn de supporters onder de bus gegooid om het bestuurlijk falen te verhullen. "En dat voor een club die zijn bestaansrecht ontleent aan de supporters."
Volgens Mossou horen de supporters bij de weinigen die wel op hun plaats bleven zitten. De club was een ware duiventil voor bestuurders en trainer. Zo had de club in de afgelopen tien jaar evenzoveel trainers. "Het is ongelofelijk dat een club als NAC de afgelopen tien jaar zo is ontspoord. Je hebt maar drie sterke poppetjes nodig die beslissingen nemen, zo moeilijk is het ook weer niet."
Toch was het vinden van de juiste poppetjes volgens Schreuder wel een probleem. "De afgelopen vijftien jaar waren de verkeerde mensen verantwoordelijk voor de club. Er was totaal geen consistentie, waardoor geleidelijke groei niet mogelijk was. Uiteindelijk moet je geschikte mensen voor een langere periode de kans geven."
Schreuder verwijst bijvoorbeeld naar Erik ten Hag en Marc Overmars, maar kan talloze voorbeelden noemen. "Duidelijkheid en structuur zijn belangrijk. Hierdoor zijn clubs als PEC Zwolle, FC Utrecht, maar ook Go Ahead Eagles NAC op organisatorisch vlak voorbijgestreefd."
Mossou onderschrijft deze analyse. "De drie grootaandeelhouders, die afgelopen zomer besloten om de financiële betrokkenheid stop te zetten, zeiden dat ze op afstand zouden blijven. Telkens als het even minder ging, besloten ze toch in te grijpen. Hierdoor zijn ook veel goede mensen de laan uitgestuurd."
Nieuwe eigenaar
De club is door het vertrek van de drie grootaandeelhouders op zoek naar een nieuwe eigenaar. Op dit moment is de enig overgebleven kandidaat een Amerikaanse private equity-partij, die ervaring heeft in het honkbal.
AD-journalist Mossou zegt dat hij de bestuurlijke perikelen op afstand volgt en dat hij alleen nog voor thuiswedstrijden "met vrienden" naar NAC gaat. "Een nieuwe eigenaar betekent sowieso een fundamentele verandering. Ik houd mijn hart vast, zeker als het om exotische investeerders gaat die weinig van de Nederlandse voetbalcultuur begrijpen, maar tegelijk: sportief en bestuurlijk kan het haast niet slechter dan in de laatste jaren."
NAC Breda speelt vanavond om 20.00 uur tegen Jong AZ, de nummer vier van de ranglijst. Er zijn dit seizoen nog maar negen wedstrijden gespeeld, dus er zijn nog genoeg wedstrijden om promotie af te dwingen.
"Dat zou de sfeer wel even doen veranderen", weet Mossou, "maar ik zie geen enkele reden aan te nemen dat NAC promoveert. De impasse van afgelopen zomer is terug te zien aan de selectie. Die is eerder verzwakt dan versterkt, vrijwel alle doelpunten en assists zijn de deur uitgelopen en daar is alleen Ralf Seuntjens voor in de plaats gekomen."
Geen feestvereniging
Schreuder vindt de hoop op een snelle promotie wel erg opportunistisch. "Juist aan opportunisme is de club de afgelopen jaren kapotgegaan. Er zijn goede trainers niet ingestapt door het opportunistische beleid van de club."
Aan het begin van 2020, tijdens de zoveelste onrustige periode van de club, zei Schreuder dat clubliefde een grens heeft: "Zelfs in Breda". Toch wordt het 'avondje NAC' nog steeds goed bezocht. "Dat is mooi om te zien, maar aan de andere kant blijf ik ervoor waarschuwen dat NAC geen feestvereniging moet worden, maar een voetbalclub moet blijven."