Recordzege blijft uit, maar Oranje doet weer goede zaken op weg naar WK

Bekijk de samenvatting van Nederland - Gibraltar

Al voordat het Nederlands elftal was begonnen aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar werden de geschiedenisboeken erbij gehaald. Zou het Oranje lukken om een historisch grote overwinning te boeken op de nummer 197 van de FIFA-wereldranglijst?

Na negentig vermakelijke minuten in Rotterdam was de conclusie dat het zover niet was gekomen. Nederland won eenvoudig, maar de score bleef enigszins beperkt. Het werd 6-0, door goals van Virgil van Dijk, Memphis Depay, Denzel Dumfries, Arnaut Danjuma en Donyell Malen. En zo kwam Oranje niet in de buurt van de 11-0 zege op San Marino in 2011.

Depay speelt hoofdrol

Hoewel recordcijfers uitbleven, was de zege op de Gibraltarezen opnieuw een goede stap richting het WK van volgend jaar. Oranje blijft als koploper in de poule op koers voor een direct ticket. De voorsprong op Noorwegen bedraagt twee punten en nummer drie Turkije volgt op vier punten.

In de goedgevulde Kuip tekende Depay na een paar minuten voor het eerste hoogstandje. De spits van Oranje passeerde in het strafschopgebied op fraaie wijze drie verdedigers van Gibraltar, maar zag zijn inzet naast het doel belanden.

Toch was het niet veel later voor het eerst raak. Aanvoerder Van Dijk ontsnapte bij een corner van Depay aan de aandacht van de defensie en kopte de 1-0 tegen de touwen.

Blijdschap bij Virgil van Dijk, die Nederland op 1-0 heeft gezet

Halverwege de eerste helft volgde een ideale mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Stefan de Vrij kopte de bal op een arm, waarna Nederland - na tussenkomst van de videoscheidsrechter - een penalty kreeg toegewezen. De poging van Depay werd echter stijlvol gekeerd door doelman Bradley Banda.

Bekijk hieronder de doelpunten van het Nederlands elftal tegen Gibraltar.

Toch zou Depay nog voor rust twee keer scoren. Eerst rondde hij van dichtbij af na een voorzet van Davy Klaassen en vlak voor de pauze was het wel raak uit een penalty, die opnieuw na ingrijpen van de VAR was gegeven.

Danjuma scoort bij terugkeer

Al vroeg in de tweede helft kwam het Nederlands elftal op 4-0. Na een actie van Noa Lang, die van bondscoach Louis van Gaal voor het eerst in de basis mocht beginnen, kopte Dumfries van dichtbij binnen.

Een half uur voor het einde bracht Van Gaal ook Danjuma, die afgelopen zondag vanwege de blessure van Cody Gakpo was opgeroepen, binnen de lijnen. De aanvaller van Villarreal bekroonde zijn terugkeer in Oranje een kwartier later met een doelpunt.

In de slotfase liet het Nederlands elftal de supporters in de Kuip nog één keer juichen. Na een soepel lopende aanval tekende Malen met zijn vierde interlandgoal voor de 6-0.

Nederland speelt nog twee kwalificatiewedstrijden. Op 13 november in en tegen Montenegro en op 16 november thuis tegen Noorwegen in De Kuip.