NOS Nieuws

Van welke weerman is deze mouw? Na bijna 70 jaar is het duidelijk

Een hand, een mouw en een stem, meer was er van de eerste weerpresentatoren op televisie niet te zien. Gisteren lieten we in het kader van 70 jaar televisie in Nederland zien hoe de eerste weerberichten werden gemaakt. In het NOS Journaal van 20.00 uur noemde Gerrit Hiemstra bij een fragment van toen de naam van weerman Joop den Tonkelaar, die te zien zou zijn geweest. Maar kort na de uitzending meldde zijn dochter zich: hij was het niet.

Inmiddels is duidelijk dat de weerman in kwestie Herman Buddingh was. "Zijn stem was te horen bij het tekenen op de weerkaart", zegt zoon Joost Buddingh tegen de NOS, nadat hij op de fout had gewezen. "Het is heel duidelijk de stem die ik herken, en de intonaties. Zo sprak hij."

Zo krijgt de onherkenbare weerman in dit filmpje uit 1956 uiteindelijk toch de goede naam:

70 jaar weerbericht op tv: zo zag dat eruit in 1956

Herman Buddingh werkte volgens zijn zoon van kort na de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn pensioen in de jaren 80 bij het KNMI. Hij maakte daar onder meer de weerberichten voor tv, maar hield zich ook bezig met waterstanden en werkte als meteoroloog op vliegveld Eelde bij Groningen. Buddingh overleed een paar jaar geleden.

Buddingh (l) tekent op een weerkaart

De papieren weerkaarten die in de oude weerberichten werden gebruikt, belandden vaak bij de familie Buddingh thuis. "Daar werd op getekend of ze werden als kladblokje gebruikt", zegt Joost daarover. "Mijn vader nam ook wel eens satellietfoto's mee. Dat was wel bijzonder."

In de begintijd van de tv-weerberichten werkten meerdere mensen mee aan de uitzendingen, onder wie dus Buddingh en Joop den Tonkelaar. Bij Beeld & Geluid wordt Den Tonkelaar genoemd als de man "die vooral bekend is geworden als 'de hand' van het weerbericht op televisie tussen 1953 en 1968". Alleen dus niet bij het fragment dat de NOS gisteren toonde.

Buddingh (r) met andere weermannen van het KNMI in De Bilt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl