NOS Nieuws

Europese Commissie gelast onderzoek naar pushbacks in Kroatië en Griekenland

De Europese Commissie heeft Kroatië en Griekenland opgedragen om onderzoek te doen naar nieuwe beschuldigingen over illegale 'pushbacks'. Daarbij worden migranten met geweld terug over de grens gestuurd.

Commissaris Ylva Johansson noemt deze praktijken "schokkend en onaanvaardbaar". "De lidstaten moeten deze aantijgingen onderzoeken en waar nodig actie ondernemen."

Een onderzoekscollectief van meerdere internationale media, waaronder het Nederlandse KRO-NCRV-programma Pointer en onderzoekscollectief Lighthouse Reports, heeft nieuw bewijs gevonden waaruit blijkt dat migranten langs de landsgrens soms letterlijk worden teruggeslagen naar het land waar ze net vandaan komen, bijvoorbeeld in EU-lidstaat Kroatië. Hulporganisaties slaan al langer alarm over de pushbacks.

Gemaskerde mannen

Onder meer Pointer en het Franse Libération publiceerden beelden van gemaskerde mannen die in Kroatië migranten de grens naar Bosnië en Herzegovina over slaan. Volgens het programma is het de eerste keer dat de pushbacks op deze plek op hoogwaardige kwaliteit zijn gefilmd.

Pointer stelt dat de mannen die geweld gebruiken Kroatische agenten zijn. Dat zou onder meer blijken uit de jasjes die ze dragen; die komen overeen met de onderkleding van het Kroatische politie-uniform. Dat wordt ook bevestigd door een Kroatische oud-politieagent, schrijft Pointer. Het onderzoekscollectief heeft ook beelden van pusbacks op zee bij Griekenland geanalyseerd. Daarop zijn gemaskerde mannen te zien, volgens de onderzoekers gaat het om Griekse elite-eenheden van de kustwacht.

In dit fragment uit het programma Pointer is te zien hoe de gemaskerde mannen geweld tegen de vluchtelingen gebruiken:

Gemaskerde mannen gebruiken zwaar geweld bij pushbacks in Kroatië

EU-commissaris Johansson overlegt morgen met de verantwoordelijke Kroatische en Griekse ministers. De Griekse minister van Migratie heeft de beschuldigingen al ontkend. "Griekse grenzen zijn EU-grenzen en we handelen binnen het Europees recht om de grenzen te beschermen", zegt minister Mitarachi in een reactie. Het land heeft eerdere beschuldigingen ook altijd ontkend.

Kroatië zegt dat er al een speciaal onderzoeksteam is samengesteld. "Het team is al aan het werk om te onderzoeken wat er is gebeurd, waar het is gebeurd en wie eraan hebben bijgedragen. Er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden", aldus de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Bozinovic. Het land heeft eerder soortgelijke onderzoeken laten doen en kwam tot de conclusie dat er geen bewijs is dat de politie wandaden op haar geweten heeft.

Lees hier hoe correspondent Mitra Nazar vorig jaar twee dagen meeliep met de Turkse kustwacht, die graag wilde tonen wat ze op zee zien gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl