Noodopvang Harskamp langer open, dorpelingen voelen zich weer overvallen
De militaire kazerne in Harskamp blijft langer open voor Afghaanse vluchtelingen. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Verhulst van Ede naar omwonenden heeft gestuurd. In de brief schrijft de burgemeester dat de inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil tot 1 november de mogelijkheid hebben om nieuwe groepen vluchtelingen op te vangen op de legerplaats. Dat verzoek werd gisteren bij de gemeente neergelegd, meldt Omroep Gelderland. In de brief schrijft de burgemeester dat de gemeente in een gesprek met demissionair staatssecretaris Broekers-Knol duidelijk heeft gemaakt "dat de opvang volgens gemeente alleen mogelijk is, in en na goed overleg met het dorp."
Gisteravond hebben burgemeester en wethouders gisteravond over het verzoek gesproken met de dorpsraad en een aantal andere mensen uit het dorp. "Duidelijk werd dat de zorgen blijven, dat niet altijd gehandeld is conform afspraken en dat inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen", schrijft burgemeester Verhulst over dat gesprek.
550 nieuwe vluchtelingen naar Harskamp
Na het gesprek met de dorpsraad, en een vervolggesprek met het ministerie, heeft de gemeente Ede toegezegd dat er maximaal 750 vluchtelingen welkom zijn in Harskamp. Vandaag nog komen er 550 nieuwe vluchtelingen aan in Harskamp.
Het was de bedoeling dat de opvang per 4 oktober zou stoppen. De meeste Afghaanse vluchtelingen in Harskamp zijn de afgelopen weken overgebracht naar Heumensoord bij Nijmegen. In de legerplaats woonden nog zo'n 150 vluchtelingen.
De vluchtelingen die nu naar Harskamp komen, zijn medewerkers van de Nederlandse ambassade met hun gezinnen. Ze zijn afkomstig van de opvanglocatie Zoutkamp. Waar zij over een maand naartoe moeten, is nog niet duidelijk.
Plotse toeloop asielzoekers in Ter Apel
Vandaag werd bekend dat vanwege een plotse toeloop honderden asielzoekers op stoelen en stretchers hebben geslapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In Ter Apel worden asielzoekers voor het eerst aangemeld. Mensen die aan het eind van de dag nog niet geregistreerd zijn, komen in de nachtopvang terecht. Die zat afgelopen nacht zo vol, dat mensen geen bed kregen
Naast de kazerne in Harskamp wordt ook het Marine Etablissement in Amsterdam weer in gebruik genomen om asielzoekers op te vangen. Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie hoopt zo het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.