330.000 slachtoffers van misbruik binnen Franse katholieke kerk
Binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk zijn tussen 1950 en 2020 naar schatting 330.000 kinderen seksueel misbruikt. Zo'n 216.000 van hen waren het slachtoffer van priesters en andere geestelijken. Dat staat in een uitgebreid rapport van een Franse onderzoekscommissie, dat vanochtend is gepresenteerd. De slachtoffers waren vooral jongens tussen de 6 en 15 jaar.
De kerk wordt daarmee verantwoordelijk gehouden voor 4 procent van de gevallen van seksueel misbruik in die periode in Frankrijk. Het onderzoek is gebaseerd op archiefmateriaal van de kerk, rechtbanken en politie, en op interviews met getuigen. Een lid van de onderzoekscommissie zei eerder dit jaar al dat ze gechoqueerd was door de wreedheid en het sadisme waarmee het geweld gepaard ging.
Zondag werd al bekend dat van de 115.000 priesters en andere religieuze functionarissen binnen de Franse Rooms-Katholieke Kerk sinds 1950 er 2900 tot 3200 pedoseksueel waren.
Hervorming nodig
In het rapport van 2500 pagina's staan 45 aanbevelingen. De onderzoekers zeggen dat een grondige hervorming van de katholieke kerk nodig is om seksueel misbruik in de toekomst te voorkomen.
De meeste misbruikzaken speelden tussen 1950 en 1969. Tussen 1970 en 1990 was er sprake van een aanzienlijke daling. Volgens de commissie komt dat doordat de kerk toen veel minder belangrijk was geworden in de samenleving en er minder mensen, dus ook kinderen, naartoe gingen. De afgelopen jaren is het aantal misbruikzaken binnen de kerk stabiel gebleven.
Mensen moeten niet de illusie hebben dat er nu geen groot probleem meer is, zei commissievoorzitter Sauvé tijdens de presentatie van het rapport. "Het probleem blijft. Er zou sprake moeten zijn van een nultolerantie, maar binnen de kerk beschermen mensen elkaar", zei Sauvé.
Bisschoppen persoonlijk aansprakelijk
De Franse commissie is 2,5 jaar bezig geweest met het onderzoek. Er zaten 22 mensen in, onder wie juristen, historici, sociologen en theologen.
Er werd besloten tot instellen van de commissie nadat paus Franciscus had gezegd dat bisschoppen persoonlijk aansprakelijk gesteld zouden worden voor het verdoezelen van misbruikzaken. Hij maakte een wet die medewerkers van de kerk verplicht om misbruik te melden als ze ervan op de hoogte zijn. Ook zijn de straffen voor plegers zwaarder geworden.