Nobelprijs voor onderzoek naar voelen van aanrakingen, warmte en kou
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaan David Julius en de Libanese Amerikaan Ardem Patapoutian voor hun onderzoek naar het waarnemen door het menselijk lichaam van kou, warmte en aanrakingen.
"Voor ons zijn deze sensaties vanzelfsprekend, maar hoe kan het dat wij temperaturen en aanrakingen ervaren? Die vraag is door de prijswinnaars van dit jaar opgelost", zegt het Nobelprijscomité. .
Chilipeper
David Julius gebruikte een ingrediënt uit chilipeper om de sensor in huidzenuwen te vinden die hitte waarneemt. Ardem Patapoutian ontdekte sensoren in de huid en organen die reageren op drukverschillen.
Hun bevindingen hebben ertoe geleid dat we veel beter begrijpen hoe we kou, hitte en mechanische stimulansen kunnen waarnemen, zegt de jury.
Pijnbestrijding
De ontdekkingen van de laureaten kunnen wellicht mensen met pijnklachten helpen. "Er zijn veel medische problemen waarbij pijn een rol speelt", zei Nils-Göran Larsson, voorzitter van het Nobelcomité voor deze prijs.
Volgens neuroloog en commissielid Per Svenningsson wordt het chilipeper-ingrediënt capsaïcine nu al ingezet om pijn te bestrijden. "Als je gordelroos hebt gehad en daarna pijn hebt, dan wordt capsaïcine nu in de kliniek gebruikt."
Ook wordt er volgens Svenningsson geprobeerd om geneesmiddelen tegen chronische pijn te ontwikkelen die zich richten op een receptor die David Julius ontdekte.
1 miljoen euro
Behalve veel eer en erkenning, levert de Nobelprijs veel geld op. Julius en Patapoutian mogen een geldprijs van bijna 1 miljoen euro verdelen.
Later deze week worden de winnaars bekend van de Nobelprijzen voor natuurkunde, chemie, literatuur en de vrede. Volgende week maandag volgt de prijs voor economie.