Bernard Tapie
NOS NieuwsAangepast

Omstreden Franse zakenman en sportmagnaat Bernard Tapie overleden

De Franse zakenman, politicus en sportmagnaat Bernard Tapie (78) is overleden. Dat heeft zijn familie aan de nieuwszender BFMTV laten weten. Tapie leed al een paar jaar aan maagkanker.

Tapie was van eenvoudige komaf, maar maakte fortuin als zakenman die gespecialiseerd was in het winstgevend maken van slechtlopende bedrijven, zoals het sportmerk Adidas dat in 1990 op de rand van de afgrond verkeerde.

Hij was ook eigenaar van de wielerploeg La Vie Claire waarmee hij twee keer (1985 Bernard Hinault, 1986 Greg Lemond) de Tour de France won.

Tapie (m) met Bernard Hinault (l) en de latere winnaar Greg Lemond in de Tour van 1986

Van 1986 tot 1994 was hij eigenaar van de voetbalclub Olympique Marseille, waarmee hij vijf keer landskampioen werd en in 1993 de Champions League won. De club raakte de Franse landstitel dat jaar weer kwijt, na een matchfixing-schandaal. Marseille werd naar Franse tweede divisie teruggezet.

Tapie werd in deze zaak tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld, onder meer omdat hij getuigen had omgekocht. Hij zat er zes maanden van uit.

Tapie in 1989 in het stadion van Marseille

In de tussentijd maakte hij carrière in de politiek, daartoe aangespoord door president François Mitterrand. In 1989 kwam hij voor het departement Bouches-du-Rhône in het parlement. In 1992 was hij korte tijd minister van grotestedenbeleid maar hij trok zich terug omdat hij zich moest verdedigen in een rechtszaak.

Tussen 1994 en 1997 zat Tapie in het Europees Parlement. Die functie moest hij in verband met zijn veroordeling in de matchfixingzaak opgeven.

Belastingfraude

In de jaren daarna was Tapie verwikkeld in een reeks van rechtszaken, onder meer wegens belastingontduiking en fraude. Sommige zaken zijn nog altijd niet afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl