Student Tala Al Nasraween verblijft al weken in een hotel
NOS Nieuws

Oproep Hogeschool Rotterdam aan medewerkers: neem een student in huis

Een opmerkelijke oproep van de Hogeschool Rotterdam. Die vraagt aan de docenten en medewerkers om internationale studenten in huis te nemen. Want een kamer vinden is sowieso al lastig voor studenten, maar voor internationale studenten helemaal.

Het plan is bedacht door Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam. Volgens hem is de woningnood onder internationale studenten enorm. De hogeschool heeft zelf 220 kamers beschikbaar voor die groep, maar die zijn allemaal vol. Ook op de vrije markt is niets meer te vinden.

"Sommigen hebben al aangegeven met de studie te moeten stoppen omdat ze niet meer in Rotterdam kunnen verblijven", zegt Van den Brink. "Dat vinden wij heel jammer."

De 32-jarige Tala Al Nasraween uit Jordanië begon in september aan een master consultancy in Rotterdam, maar heeft nog geen woonruimte gevonden. Ze verblijft al weken in een hotel, maar twijfelt over het intrekken bij een docent:

'Zelfs in mijn slaap droom ik van het zoeken naar een kamer'

Alleen al bij de Hogeschool Rotterdam zitten zo'n 400 internationale studenten zonder woonruimte. Daarom heeft het bestuur een oproep aan medewerkers gedaan om studenten in huis te nemen, tegen een normale vergoeding.

"We zaten met de Erasmus Universiteit en de Hogeschool InHolland bij elkaar en hebben gezegd: we hebben wel afspraken met de gemeente gemaakt over het verhogen van het aantal kamers. We zien daar echter nog weinig ontwikkeling in. Dus zijn we gaan denken, wat kunnen we zelf doen?", zegt Van den Brink.

Hij bedacht vervolgens dat de studenten en medewerkers van de universiteit en de hogescholen tijdelijk mee kunnen helpen bij het oplossen van de grote kamernood. "En vanuit dat idee zijn we verder gegaan."

Het idee staat overigens niet helemaal op zichzelf. In Tilburg en Enschede zijn er soortgelijke initiatieven.

Nog weinig animo

De oproep in Rotterdam is in eerste instantie bedoeld voor internationale studenten, onder wie de nood het hoogst is. "We hebben het probleem wel breder getrokken omdat ook eerste en tweedejaarsstudenten die heel graag op kamers willen veel problemen hebben om een kamer te vinden, maar daar is het net zo urgent. Het enige vervelende is dat ze dan langer bij hun ouders moeten blijven wonen, maar die staan niet op straat."

Intussen is er onder de medewerkers nog niet zo veel animo. Er hebben zich nu twee docenten gemeld met een vrije kamer, en één student. "Het is nog niet zo dat we nu gelijk al plaats hebben voor 100 studenten", zegt Van den Brink. "Dus we hebben de oproep afgelopen week verbreed en in de media opgeroepen dat ook andere inwoners mogen nadenken over deze oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl