Arnoud van Doorn
NOS NieuwsAangepast

Haags raadslid verdacht van 'voorbereiding moordaanslag' op premier Rutte

De politie heeft zondag het Haagse raadslid Arnoud van Doorn, fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, aangehouden omdat hij volgens het Openbaar Ministerie heeft "getracht inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden". Het doelwit zou mogelijk demissionair premier Rutte zijn, schrijft het AD.

Van Doorn werd zondagochtend door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) opgepakt. Die dienst is belast met de beveiliging van politici en bedreigde prominenten. Hij is inmiddels vrij, na een nacht te hebben doorgebracht in de cel.

Zijn advocaat Anis Boumanjal zegt tegen de NOS dat Van Doorn op weg was naar zijn moeder om haar kat medicijnen toe te dienen. Omdat de mantelzorger nog aan het werk was bij zijn moeder, besloot Van Doorn in de omgeving wat dingen te ondernemen. Hij ging naar de Albert Heijn, dronk wat op een terras en liep een sportschool binnen om te informeren naar de abonnementsprijzen, aldus de raadsman.

Tijdens het verhoor werd Van Doorn volgens zijn advocaat verteld dat Rutte bij alle drie die locaties aanwezig was geweest. De DKDB vond dat verdacht, omdat Van Doorn in augustus tijdens Haagse Indië-Herdenking ook al in de buurt van de premier was geweest.

Advocaat: onderbuikgevoel

Het OM wil geen verdere details geven over het doelwit en over Van Doorn, omdat het onderzoek nog niet is afgerond. Van Doorn wordt nog beschouwd als verdachte. Boumanjal zegt verder tegen de NOS dat Van Doorn verdacht wordt van voorbereiding van moord.

Volgens de raadsman heeft de DKDB bij de aanhouding van het raadslid te krampachtig gehandeld. Hij zegt te begrijpen dat de dienst op zijn hoede is, maar stelt dat er zondag "niet zoveel aan de hand was".

Boumanjal voegt toe: "De stap die de DKDB naar moord maakt, is niet uit te leggen. Ze zijn wat mij betreft hun boekje te buiten gegaan en in de kramp geschoten." Volgens de raadsman is Van Doorn opgepakt op basis van "een onderbuikgevoel". "Als er een serieuze dreiging aan de hand is, laat je iemand de volgende dag niet meteen vrij."

Van Doorn zat eerder in de raad voor de PVV, maar die partij brak met hem in 2011. In 2012 bekeerde hij zich tot de islam.

Beveiliging om dreiging

Gisteren werd bekend dat demissionair premier Mark Rutte zware beveiliging heeft gekregen omdat hij wordt bedreigd. Het gaat mogelijk om een geplande aanslag of ontvoering, wellicht vanuit de hoek van de drugshandel, maar veel details zijn nog onduidelijk. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) regelt de beveiliging.

De bedreigingen spelen al zeker een maand, volgens het AD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl