Ook technici en muzikanten geraakt door boycot coronapas grote artiesten
Niels de Jager
Niels de Jager
Nielson, Hans Teeuwen, Jandino Asporaat en nu ook Douwe Bob. Steeds meer artiesten weigeren op te treden zolang toeschouwers een coronatoegangspas moeten laten zien. Maar hierdoor lopen de betrokken technici en achtergrondmusici ook inkomsten mis. "Het is heel zuur dat er nu weer heel veel kan en mag, maar dat die mensen toch met lege handen staan", zegt de Kunstenbond.
Douwe Bob maakte zijn besluit gisteravond bekend. "Ik ben net voor het eerst geweigerd bij een bioscoop, omdat ik geen QR-code heb", zei hij in een videoboodschap op Instagram. "En toen werd het na alle verhalen wel heel echt: 'Jij komt er niet in, want jij hebt geen code.'"
Dit najaar zou hij op verschillende plekken in heel Nederland optreden, maar hij wil daar onder de huidige coronaregels niet aan beginnen. "Dit is niet waarom ik muzikant ben geworden. Ik wil de mensen liefde geven en schoonheid brengen en voor mezelf een leuke tijd hebben. Ik heb een tour staan. Ik ga het niet doen. De discriminatie is te groot."
Ook rapper Fresku treedt voorlopig niet op, omdat hij dat niet eerlijk vindt ten opzichte van zijn fans:
Volgens Douwe Bob is het discriminerend dat alleen toeschouwers welkom zijn die met een QR-code kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest, gevaccineerd zijn of zijn hersteld van corona. Andere artiesten besloten dus al eerder om hun optredens om deze reden af te blazen.
'Technici de dupe'
"Het is mooi dat die artiesten op deze manier voor hun principes staan", zegt woordvoerder Peter van den Bunder van de Kunstenbond. "Maar ten koste van wie gebeurt dit?" Volgens hem wordt vaak onderschat hoeveel mensen, naast de artiest, betrokken zijn bij een optreden. "Dat loopt uiteen van twee technici voor licht en geluid tot een productie met meer dan duizend medewerkers, zoals bij het Eurovisie Songfestival."
Begeleidende musici, licht- en geluidsmensen en decorbouwers zijn vrijwel allemaal freelancer. "De pijn zit erin dat ze voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van anderen en het risico van nog meer afgezegde optredens kunnen ze na anderhalf jaar corona bijna niet meer opvangen", zegt Van den Bunder.
Als een artiest zich ergens niet fijn bij voelt, dan komt dat de show niet ten goede.
Ook geluidstechnicus Casjan Berends raakte door de gesloten theaters het grootste deel van zijn inkomsten kwijt. "Ik zat op 30 procent van wat ik normaal verdien en ik heb moeten interen op potjes die ik voor de toekomst had aangelegd. Het was heel pittig, maar ik weet dat veel collega's het nog veel zwaarder hadden."
Sinds een paar weken heeft hij weer volop opdrachten. "Het is een gekkenhuis". Maar inmiddels is hij ook al een klus kwijt door een artiest die weigert op te treden met coronapassen.
Begrip
Zelf heeft Berends niet zoveel moeite met de coronapassen, maar hij heeft wel begrip voor het besluit van de zangers en cabaretiers. "Als een artiest zich ergens niet fijn bij voelt, dan komt dat de show niet ten goede. Als geluidstechnicus is het mijn taak om de connectie tussen de artiest en het publiek te maken. Als optreden voor een artiest niet goed voelt, dan kan ik nog zo mijn best doen, dan wordt het niets."
Volgens de geluidstechnicus hoort het bij het vak om afhankelijk te zijn van de grillen van een artiest. "Het is hetzelfde als een artiest zonder inspiratie. Bij een normale baan kun je nog zeggen: bijt je er maar doorheen. Maar voor artiesten zit zoiets echt in de weg."
Toch zegt Berends de gevolgen niet te willen bagatelliseren. "Als zo'n geschrapt optreden voor een technicus het verschil betekent tussen wel of niet de hypotheek kunnen betalen, dan komt daar ontzettend veel leed bij kijken."
Kunstenbond: betaal technici toch
De Kunstenbond is bezorgd dat steeds meer optredens worden afgezegd vanwege de coronapassen en doet een oproep aan Douwe Bob en de andere artiesten: "Als je écht een statement wil maken, dan schrap je de optredens, maar betaal je wel gewoon de ondersteuning die je al had ingeschakeld."
Geluidstechnicus Casjan Berends noemt de oproep van de vakbond sympathiek, maar niet heel reëel. "De marges in de sector zijn daarvoor veel te klein. Op enkele grote gesubsidieerde gezelschappen na, kan niemand zich dat veroorloven."
Wel hoopt hij dat de tarieven voor technici omhoog gaan. "Dan kunnen ze beter een buffer aanleggen voor een volgende crisis en zich ook fatsoenlijk verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Nu is ons inkomen namelijk een lachertje ten opzichte van het tarief van de gemiddelde loodgieter of klusjesman."