Geslepen Alaphilippe prolongeert wereldtitel op de weg, zilver Van Baarle
Julian Alaphilippe heeft zich net als vorig jaar tot koning van de weg gekroond. Bij de WK wielrennen kwam de Fransman in het Belgische Leuven na een spectaculaire, slopende koers als eerste over de streep.
Nederlander Dylan van Baarle troefde in de achtervolgende groep Michael Valgren en Jasper Stuyven knap af en pakte het zilver, op 32 seconden van Alaphilippe. De Franse wereldkampioen was zijn feestje toen al aan het vieren.
Alaphilippe sprong in de 268,3 kilometer lange koers van Antwerpen naar Leuven op 20 kilometer van de streep weg bij veertien vluchtgenoten. En hij bleef weg, net als vorig jaar bij de WK in Imola.
Vierde poging is raak
De Fransman was in de loodzware koers over 42 Vlaamse heuveltjes duidelijk de sterkste. In de slotfase had hij al drie vergeefse pogingen gedaan om een gaatje te slaan. Eerder werd hij nog teruggehaald door topfavoriet Wout van Aert.
Ook Mathieu van der Poel en de andere grote kanshebber, Sonny Colbrelli, wilden Alaphilippe niet laten gaan, maar bij zijn vierde poging was het raak.
De koers viel op 57 kilometer van de meet in een beslissende plooi, op de 32ste helling. Daar gaf Alaphilippe gas waardoor een kopgroep van vijf, met Van Baarle en Remco Evenepoel, werd ingelopen en er een grotere kopgroep ontstond.
Die groep van zeventien man was ijzersterk; ook Van der Poel, Van Aert, Mohoric, Colbrelli, Valgren, Nizzolo, Stuyven, Stybar, Madouas, Sénéchal en Pidcock waren van de partij.
Evenepoel, die als vooruitgeschoven pion veel energie had verspeeld, haakte op 26 kilometer van de meet af. Het leek aannemelijk dat ook Van Baarle zou terugvallen, want hij zat al 89 kilometer lang vooraan.
Van Baarle wint 'sprint van stervende zwanen'
Van Baarle hield echter manmoedig stand toen de achtervolgende groep zich afsplitste. Met sterke sprinters als Valgren en Stuyven waren zijn kansen klein, maar vooral ook tot zijn eigen verbazing pakte hij zilver.
Bekijk de reacties van Dylan van Baarle, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en bondscoach Koos Moerenhout hieronder.
"Ik besef het nog niet helemaal. Drie weken geleden kon ik nog niet eens lopen. Toen ik in die groep zat, dacht ik al: ik doe mee voor het podium. Ik kwam over de finish wist ik eigenlijk niet wat er was gebeurd", aldus Van Baarle, die in de Vuelta moest uitstappen met een scheurtje in zijn bekken.
Topfavoriet Van Aert had, ondanks de aanmoedigingen van de vele Belgische fans langs het parcours, de benen niet. "Het is teleurstellend. We zaten supergoed in de koers. Maar ja, ik was niet goed genoeg in de finale."
Van der Poel achtste: 'Was enorm slopend'
Datzelfde gold voor Van der Poel, die ondanks een slepende rugblessure startte en merkte dat hij conditioneel tekort kwam. "Het was enorm lastig. Ik kwam niet goed in mijn ritme, zat steeds te ver. Er werd een waanzinnig tempo gereden. Ze begonnen op 180 kilometer al vol aan te vallen, het was enorm slopend. Ik denk dat mijn conditie mij genekt heeft en niet zozeer mijn rug."
Van der Poel sprintte nog naar de achtste plaats. Van Aert eindigde als elfde.