Europees Hof: Rusland gaf opdracht voor moord op oud-spion Litvinenko
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens houdt Rusland verantwoordelijk voor de moord op de Russische oud-spion Aleksandr Litvinenko. Hij werd in november 2006 in Londen vergiftigd met de radioactieve isotoop polonium-210. Die kreeg hij toegediend in een kop thee toen hij met twee Russen had afgesproken in een hotel in de stad.
In een Brits onderzoek uit 2016 werden de twee, Dimitri Kovtoen en Andrej Loegovoj, al verantwoordelijk gesteld voor de moordaanslag. De opdracht was volgens de Britse rechter gegeven door het hoofd van de geheime dienst FSB, Nikolaj Petroesjkov, een vriend van Poetin.
Het Europees Hof oordeelt nu dat er genoeg bewijs is om aan te nemen dat de twee in opdracht van de FSB de moordopdracht uitvoerden en dus werkten voor de Russische staat. De rechter zegt dat er sprake was van een geplande en complexe operatie.
"Het zeldzame en dodelijke gif moest worden verkregen, de reis voor het duo moest geregeld worden en er zijn meerdere en aanhoudende pogingen gedaan om het middel toe te dienen. Dat wijst erop dat Litvinenko het doel was van de operatie."
Russen ontkennen betrokkenheid
Rusland heeft altijd ontkend iets te maken te hebben gehad met de dood van Litvinenko. Maar, zegt het Europees Hof, "de Russische regering heeft geen serieuze poging gedaan om daar bewijs voor te leveren of informatie te geven dat het Britse onderzoek tegenspreekt".
Ook vandaag spreekt het Kremlin ferme taal. Een woordvoerder zegt dat het Europees Hof "niet de autoriteit of technologische capaciteit heeft om informatie over deze zaak te verwerken". Daarmee is het onderzoek incompleet en het vonnis op zijn minst ongegrond, stelt Moskou. Andrej Loegovoj, een van aangewezen daders, zegt tegen persbureau Reuters dat het vonnis "absoluut politiek gemotiveerd is".
Litvinenko was een uitgesproken criticus van president Poetin. Hij ontvluchtte Rusland in 2000 en kreeg politiek asiel in het Verenigd Koninkrijk. In 2006 werd hij genaturaliseerd tot Brits staatsburger.
Litvinenko was niet de eerste politieke tegenstander die werd vergiftigd. Hieronder zetten we meer voorbeelden op een rij: