Protest gisteren tegen woningnood onder internationale studenten in Groningen
NOS Nieuws

'Honderden internationale studenten in Groningen beginnen dakloos aan studie'

  • Jacco Hupkens

    Redacteur Online

  • Jacco Hupkens

    Redacteur Online

Honderden internationale studenten zijn dakloos aan hun studie begonnen in Groningen. Dat meldt de vrijwilligersorganisatie Shelter Our Students, die de studenten aan tijdelijk onderdak probeert te helpen.

"Het is dit jaar erger dan ooit", zegt Marinus Jongman (23) van de organisatie. "Er is elk jaar wel een piek met woningzoekenden aan het begin van het collegejaar, maar die lost daarna doorgaans al vrij snel op. Dit jaar niet: ten eerste zit de woningmarkt totaal op slot, dus afgestudeerden stromen niet door naar een starterswoning."

Daarnaast komen er simpelweg steeds meer studenten naar Groningen, zegt Jongman. "Toen ik begon met studeren, in 2018, bereikte de Rijksuniversiteit de mijlpaal van 30.000 studenten. Het is een paar jaar later, en we zitten al op 36.000 ingeschreven studenten. Daar is niet tegenop te bouwen."

De gemeente herkent de cijfers. Volgens een woordvoerder doet de gemeente er met noodopvang en goedkope hotel- en hostelruimte alles aan om zoveel mogelijk mensen op te vangen.

Volgens Jongman zit de noodopvang met zo'n 240 studenten al vol. Honderden andere internationale studenten hebben nu geen onderdak, en logeren bijvoorbeeld noodgedwongen bij kennissen.

Al deze mensen hebben een gebrek aan zekerheid en zijn met hun hoofd bij alle andere dingen, niet bij studeren zelf.

Marinus Jongman

Of ze moeten rond de 25 euro per nacht betalen in een hostel, een prijs die voor studenten lastig vol te houden is. Dat er niet of nauwelijks studenten op straat slapen, wil niet zeggen dat er geen probleem is, zegt Jongman. "Al deze mensen hebben een gebrek aan zekerheid en zijn met hun hoofd bij alle andere dingen, niet bij studeren zelf."

Internationale studenten worden volgens Jongman vaak dakloos, omdat ze gediscrimineerd worden op de markt voor huurwoningen en studentenkamers. "We kennen verhalen van internationale studenten die in het Nederlands per mail communiceren met een verhuurder via Google Translate. Dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als ze daarna aan de telefoon in het Engels bellen, kunnen ze de woonruimte ineens niet meer krijgen, omdat die ineens alleen is bedoeld voor 55-plussers, of iets dergelijks."

Alleen Nederlandse studenten of expats

De Roemeense student Paul (21) kan erover meepraten: hij is begin deze maand begonnen aan zijn opleiding Game Design aan de Hanze Hogeschool en logeert nu noodgedwongen in de slaapkamers van poppodium Vera, die doorgaans gebruikt worden door optredende bands. Sinds hij in het voorjaar hoorde dat hij was aangenomen voor die studie, heeft hij zo'n vijftien keer geprobeerd om vanuit Boekarest een kamer of appartement te regelen.

Van de tientallen advertenties op sites als Kamernet of Pararius, staan er slechts een handvol open voor buitenlandse studenten.

Paul

"Maar het is een speld in een hooiberg", zegt Paul. "Van de tientallen advertenties op sites als Kamernet of Pararius, staan er slechts een handvol open voor buitenlandse studenten. De meeste studentenhuizen willen geen buitenlanders."

Appartementen die wél openstaan voor buitenlanders willen dan weer geen studenten, maar expats, zegt hij. "Misschien had ik vanuit Roemenië nog wel meer kunnen doen, maar ik had geen idee dat het zo lastig zou worden. Ik dacht: er wonen meer dan 50.000 studenten in deze stad, hoe moeilijk kan het zijn?"

Paul mag tot 22 september bij Vera logeren. Hij heeft nog geen idee waar hij daarna moet slapen. "Nu ik hier daadwerkelijk ben, heb ik me alweer aangemeld voor een paar nieuwe plekken. Hopelijk gaat het lukken. Ik ben van nature optimistisch en ik vind de stad en de mensen geweldig."

'Het kan wel voor een paar weken'

Shelter Our Students wordt gerund door zo'n vijftien studenten, vertelt Jongman, van wie er dagelijks vier of vijf non-stop aan het bellen zijn om woonruimte te regelen voor dakloze studenten.

"Er hebben zich nu ongeveer 600 buitenlandse studenten bij ons aangemeld, maar dat loopt op met dertig of veertig per dag. Van die mensen hebben er nu zo'n 155 tijdelijk onderdak gevonden. Er hebben zich inmiddels zo'n 240 'hosts' gemeld, die wel iemand willen helpen." Daar zitten opvallende organisaties tussen zoals Vera, zegt hij, maar de meesten zijn gewoon studenten met een bank over.

Zo kwamen Paul en een Roemeense studiegenoot aan bij poppodium Vera:

De opvang via Shelter Our Students is een heel tijdelijk lapmiddel, benadrukt Jongman. "Hosts die nu iemand in huis nemen, zeggen vaak: 'Het kan wel voor een paar weken, maar het moet geen maanden duren'. Waar moeten die mensen daarna heen, als er geen doorstroom is? Wij zijn met onze organisatie bovendien ook gewoon studenten en moeten op een gegeven moment ook weer fulltime aan de studie."

Volgens Jongman heeft de universiteit een verantwoordelijkheid om te zorgen voor voldoende woonruimte voor de mensen die hierheen komen. "En even voor de duidelijkheid: buitenlandse studenten zijn heel erg welkom, maar ze moeten wel in een humane situatie terechtkomen. Je moet ze niet hierheen halen om ze vervolgens dakloos te laten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl