Bolsonaro brengt tienduizenden op de been op onafhankelijkheidsdag Brazilië
In grote steden in Brazilië zijn aanhangers en tegenstanders van president Jair Bolsonaro de straat op gegaan. Brazilië viert vandaag 199 jaar onafhankelijkheid. Bolsonaro heeft de dag aangegrepen om te laten zien dat hij nog steeds veel mensen op de been kan krijgen, ondanks zijn dalende populariteit en zijn slechte opiniepeilingen.
Onder meer in Rio de Janeiro kwamen aanhangers van de president op de been:
In het hele land waren pro-Bolsonaro-betogingen aangekondigd, maar ook Braziliaanse oppositiepartijen demonstreerden. Zij waren bang dat de aanhangers van Bolsonaro de kans zouden grijpen om het Hooggerechtshof te bestormen, in een equivalent van de bestorming van het Capitool in Washington door aanhangers van president Trump.
Maar zover kwam het niet. Ondanks alle spanningen zijn de betogingen van voor- en tegenstanders van president Bolsonaro vreedzaam verlopen. Wel haalde Bolsonaro opnieuw hard uit naar het hoogste gerechtshof van het land. Er lopen onderzoeken tegen de president en twee van zijn zonen. Bolsonaro beweert dat de opperrechters het hem onmogelijk maken zijn werk te doen. Met name één van hen, Alexandre de Morães, moest het ontgelden. "Of die rechter past zich aan, of hij moet opstappen", dreigde Bolsonaro ten overstaan van tienduizenden aanhangers op de beroemde Avenida Paulista in São Paulo.
Bolsonaro-aanhangers zagen gisteravond al kans om door een politiecordon te breken dat rond het Congres in de hoofdstad Brasilia is opgetrokken. Het lukte ze niet om het Hooggerechtshof te omsingelen. De politie houdt het plein eromheen hermetisch afgesloten.
De Braziliaanse president heeft in toespraken meerdere keren gezegd dat het Hooggerechtshof te machtig is. Hij is er onder meer kwaad over dat de hoogste juridische instantie in het land een onderzoek heeft ingesteld naar zijn uitspraken dat er bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar oktober gefraudeerd zal worden.
Het Hooggerechtshof in Brasilia is ook een onderzoek begonnen naar mogelijke antidemocratische activiteiten en het verspreiden van valse informatie door medestanders van Bolsonaro. Die noemde dat vervolgens "ongrondwettelijk" en een schending van de vrijheid van meningsuiting.
De populariteit van Bolsonaro heeft ernstig te lijden gehad onder crises die - volgens deskundigen zeker deels - het gevolg zijn van zijn beleid.
Zo is het aantal doden door het coronavirus met ruim 580.000 het op-een-na hoogste aantal van de wereld. Een onderzoek van het Congres naar de reactie van de regering op de coronacrisis wees vooral uit dat er sprake was van wanbeleid.
Ook is de in Brazilië zeer gevreesde inflatie hoog. De geldontwaarding is in percentages in de dubbele cijfers beland. De kosten van voedsel, brandstof en stroom zijn enorm gestegen.
Uit peilingen komt het beeld naar voren dat voormalig president Lula da Silva, als hij zou meedoen, Bolsonaro zou verslaan bij de presidentsverkiezingen.