NOS Wielrennen

Bad boy López voegt nieuw hoofdstuk toe aan Movistar-soap: 'Ongehoord, maar mooi'

  • Arthur Huizinga

  • Arthur Huizinga

Aan het einde van het tweede seizoen van de veelbesproken Netflix-serie 'El dia menos pensado' (De minst verwachte dag) over de Spaanse wielerploeg van Movistar werd hij aangekondigd als de 'bad boy' van het wielrennen. Die naam deed Miguel Ángel López zaterdagmiddag alle eer aan.

Netflix: 'Cycling's bad boy is on his way - Miguel Ángel López

In de voorlaatste etappe van de Vuelta deed de Colombiaanse 'Superman' iets wat zelden of nooit vertoond is in het professionele wielrennen. Aan het begin van de dag stond López nog derde in het klassement, aan het einde van de dag was zijn naam verdwenen uit de lijst.

Wat was er gebeurd? Op een onbewaakt moment in de koers had López de slag gemist. Terwijl klassementsleider Primoz Roglic, ploeggenoot Enric Mas en vooral zijn concurrenten voor het podium Jack Haig en Adam Yates op kousenvoeten wegslopen, raakte López met landgenoot Egan Bernal verzeild in een achtervolgende groep.

Ook Maarten Ducrot, oud-renner en wielercommentator, had met open mond zitten kijken. "Hij werd geflikt in de koers. Je moet je voorstellen hoe dat gaat in zo'n groep. Iedereen zit daar López uit te lachen. Jij wil toch zo graag op het podium? Rijd het gat maar dicht. Doe je het niet? Ook goed."

Boosheid en frustratie

Wat daarna gebeurde is zelden vertoond in het professionele wielrennen. Uit pure boosheid en frustratie gooide López zijn fiets aan de kant en weigerde weer op te stappen. De beelden kwamen niet live in de uitzending, maar verslaggevers van de Spaanse televisie legden het tafereel wel vast.

Miguel Ángel López bij de ploegleiderswagen

Minutenlang werd op de Colombiaan ingepraat door ploegleider Patxo Villa, door ploeggenoot Immanol Erviti, die speciaal daarvoor zelf van de fiets stapte. Zelf zou López telefonisch contact hebben gezocht met het thuisfront.

In de tussentijd druppelden de berichten binnen over de status van López. Hij zou na tien minuten weer zijn opgestapt. Later zou hij toch weer in de ploegleidersauto zitten. Er zou zelfs een fase zijn geweest waarin de ploeg zelf niet wist waar hun kopman uithing.

Duidelijkheid kwam pas toen de rituitslag werd opgemaakt: López DNF. Weg topklassering. Afgestapt in het zicht van de haven...

Mea culpa

Laat op de avond kwam Movistar met een verklaring van López op de proppen. "Ik besloot om te stoppen met vechten, terwijl het nog helemaal niet verloren was", betuigde López later spijt voor zijn actie. "Ik wil mij verontschuldigen bij de fans, de sponsors en de organisatoren van La Vuelta. Ik heb spijt van wat er gebeurd is."

"Ik ben ook maar een mens", concludeerde Superman López.

Miguel Ángel López

Tegelijk kwamen er heel andere geluiden uit het kamp van López. Zo zou ploegbaas Eusebio Unzue persoonlijk verboden hebben om het gat met de groep met favorieten te dichten, als hij dat al zou kunnen. Willens en wetens zou de podiumplek van López - zijn eerste in een grote ronde sinds 2018 - zijn opgeofferd.

"López is een winnaar", weet Ducrot. "Zijn populariteit in eigen land is ongekend. Ik ben nog bij de pinautomaat geweest, waar hij ooit beroofd werd van zijn fiets. Dat is een attractie geworden in Colombia. López ging achter de dieven aan, heeft ze rake klappen verkocht en werd zelf in zijn been gestoken. Het had maar een haartje gescheeld of hij was toen doodgebloed. Sindsdien noemen ze hem Superman."

Op de fiets deed hij zijn bijnaam regelmatig eer aan. Hoe steiler de beklimmingen, hoe beter de Colombiaan. Vorig jaar won hij de koninginnenrit in de Tour de France op de Col de la Loze, drie dagen geleden sloeg hij toe in de koninginnenrit van de Vuelta op de Altu d'El Gamoniteiru.

Miguel Ángel López wint voor Astana de 17e etappe in de Tour de France 2020

Met die laatste zege bewees hij zijn ploeg een grote dienst: voor het eerst in het bestaan van de ploeg dreigde Movistar een seizoen te eindigen zonder zege in een grote ronde.

De actie van López is misschien ongehoord. Maar dit is toch ook wat we willen zien?

Wielercommentator en oud-renner Maarten Ducrot

Niemand die Superman kan volgen als hij zittend in het zadel, bijna wijdbeens naar boven dendert op de meest moordende stroken. Natuurlijk, zijn temperament zit hem weleens in de weg.

"In de Giro werd hij eens van de fiets geduwd door een toeschouwer", herinnert Ducrot zich nog goed. "Lopéz heeft hem toen rake klappen verkocht en ik was het nog met hem eens ook. Hij is niet constant genoeg voor een klassement, maar hij geeft de koers wel kleur."

Zuid-Amerikaanse eilandjes

Na zes jaar Astana rijdt López dit seizoen voor het eerst in Spaanse dienst, bij Movistar. En dat is een apart wereldje, zo bleek in de eerste twee seizoenen van de Netflix-documentaire. "Wat ik zag is een decadente ploeg, die is blijven hangen in het verleden."

"Ploegleider Unzue leidt de ploeg nog altijd zoals hij dat deed in de tijd van Delgado en Indurain en kan dat ook doen, want zijn sponsor is zeker. Alles draait nog altijd om Alejandro Valverde en die gaat met zijn 41 jaar nog vrolijk een jaartje door."

Miguel Ángel López in de Vuelta 2021

Tegelijk spelen er al jaren tegenstelde belangen binnen de ploeg. "Movistar heeft enorme belangen in Zuid-Amerika", legt Ducrot uit, "en dus zit er altijd een Zuid-Amerikaanse topper in die ploeg. Denk maar aan Nairo Quintana of de Ecuadoriaan Richard Carapaz. Quintana won de Giro (2014) en de Vuelta (2016), Carapaz de Giro (2019). Maar zij hebben nooit de volledige steun gehad van de ploeg en als het tegenzat, werden ze zelfs tegengewerkt. Ik denk dat die situatie bij López niet anders is."

Tafeltje bij ploegdiner

De beelden van Quintana, alleen aan een tafeltje bij het ploegdiner tijdens de Vuelta, waren veelzeggend. En sinds Carapaz vertrok bij Movistar lijkt hij niks goeds meer te kunnen doen bij de Spaanse formatie. Zo voorkwamen de blauwe mannen op de voorlaatste dag van de Vuelta van vorig jaar dat de ultieme aanval Carapaz op het rood van Roglic niet slaagde.

Zelfs dit jaar in de Tour kwam het nog bijna tot een handgemeen na de finish van de etappe naar Le Creusot. Oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski ging verhaal halen waarom Movistar voor de zoveelste keer een aanval van zijn ploegmaat Carapaz had geneutraliseerd. Valverde en Mas speelden de vermoorde onschuld.

Vuelta 2021: Miguel Angel López met teambaas Eusebio Unzue

En nu is López - die zich deze Vuelta overigens evenmin veel leek aan te trekken van de belangen van zijn ploeg - de vreemde eend in de bijt. Maar López bijt wél van zich af.

Oud-renner Ducrot kan het wel waarderen. "Stel je voor dat de grote Bernard Hinault vroeger door de ploegleiding verteld werd dat hij zijn kansen moest opofferen voor een ander. In de Tour van 1986 zou hij in dienst rijden van Greg LeMond, maar die Tour heeft hij er alles aan gedaan om zelf te winnen. LeMond pakte het geel, maar wel met een mes in de rug dat er aan de voorkant nog uitstak."

"Hinault was ook afgestapt, als hij in een situatie was gekomen als López nu. En eerlijk gezegd, dat is toch ook wat we willen zien? Professioneel gezien is het afstappen van López misschien wel ongehoord. Maar ik dacht ook: 'Wat is wielrennen toch mooi!'"

Een ding is zeker. Het derde seizoen van de documentaire 'El dia menos pensado' belooft nu al een groot succes te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl