NOS Nieuws

Kamerleden moeten nog even zoeken (en wennen) in nieuw onderkomen

  • Bernice Willemsen

    redacteur Politiek

  • Bernice Willemsen

    redacteur Politiek

Bij de liften zitten gidsen, floorwalkers genoemd, er zijn folders met de veelzeggende titel 'Route B67' en op de muren hangt wegbewijzering. In de nieuwe huisvesting van de Tweede Kamer is alles in het werk gezet om te voorkomen dat ook maar iemand de weg kwijtraakt.

De Tweede Kamer is in de zomer verhuisd naar een voormalig ministerie bij het Haagse Centraal Station, omdat het historische Binnenhof gerenoveerd moet worden. En het nieuwe Kamergebouw is met recht een labyrint te noemen.

De oriëntatie is wel een ding, erkent ook Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp voor de officiële opening aanstaande dinsdag. "Het is een gebouw dat je echt moet leren kennen."

Zo ziet het eruit in B67, het nieuwe Kamergebouw naast Den Haag Centraal:

  • ANP
    Dit ziet een Kamerlid als hij of zij spreekt in de plenaire zaal
  • NOS
    De nieuwe wandelgangen in de Tweede Kamer
  • NOS
    Achter de plenaire zaal
  • NOS
    Het restaurant
  • NOS
    Een van de gangen in B67
  • NOS
    Aankleding in de nieuwe Tweede Kamer

Het gevoel permanent de weg kwijt te zijn, komt mede door het werk van de architect die het gebouw begin jaren 80 ontwierp. Die hield niet van rechte hoeken, tekende zoveel mogelijk wijdlopende hoeken van 120 graden - en daar raken mensen nu eenmaal van in de war.

Kort voor de opening wordt in B67 nog hard gewerkt om alles in orde te brengen voor het Kamerwerk. Er was weinig tijd voor de verhuizing en Bergkamp is trots dat de "mega-operatie" is gelukt.

Er zijn nog kinderziekten en er wordt nog geoefend in de plenaire zaal om zeker te zijn dat dinsdag het eerste Vragenuurtje door kan gaan.

De entree van het gebouw dat als bijnaam Apenrots heeft

In het gebouw lopen Kamerleden, medewerkers en journalisten nog wat beduusd rond. D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt zijn nieuwe onderkomen met een lichte kamer, een verstelbaar bureau en een werkende computer "behoorlijk meevallen". Zijn partijgenoot Raoul Boucke noemt het gebouw "fris" en is blij dat hij nu geen last meer heeft van rondrennende muizen.

Kamerlid Liane den Haan heeft veel gehad aan de floorwalkers, maar moet erg wennen, zegt ze. "Al dat grijs en beton. Het is wel koud en ongezellig. Het lijkt wel een ziekenhuis."

Op het Binnenhof stonden de voetstappen van koningen en graven. Dit is een kantoorgebouw waar nog geen parlementaire geschiedenis is geschreven.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp

VVD-Kamerlid Bente Becker heeft een paar planten van huis meegenomen. Ze was gehecht aan het Binnenhof, maar heeft toch al het gevoel dat ze nu in de Tweede Kamer rondloopt.

Het personeel is hetzelfde gebleven, iedereen kent elkaar en de weg begint ze te kennen. "De geschiedenis zit in het instituut en niet in het gebouw."

Het verschil met het vorige onderkomen op het Binnenhof is groot, zegt ook Kamervoorzitter Bergkamp. "Daar stonden de voetstappen van koningen en graven. Dit is een kantoorgebouw waar nog geen parlementaire geschiedenis is geschreven. Dat gaat wel gebeuren. Uiteindelijk maken de mensen het gebouw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl