NOS Nieuws

'Ik leef al anderhalf jaar in thuisisolatie met mijn gezin'

  • Rinke van den Brink en Francien Yntema

    redacteuren Gezondheidszorg en Wetenschap

  • Rinke van den Brink en Francien Yntema

    redacteuren Gezondheidszorg en Wetenschap

Artsen die patiënten met een verminderde afweer behandelen zien in hun spreekkamers regelmatig mensen die in zak en as zitten. Door hun gebrekkig werkende of onderdrukte afweersysteem is hun vrijheid ernstig beperkt. Dat duurt al sinds het coronavirus rondgaat. Vaccins brengen daar vaak geen verandering in, omdat die hen veelal onvoldoende of niet beschermen.

Annelies Hilgersom en Cato Peekel herkennen dit. In 2007 kreeg Hilgersom een donornier van haar man. Ze is gevaccineerd, maar dat helpt haar niet omdat ze veel afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt. Dat moet om te voorkomen dat haar lichaam de nier van haar man afstoot.

Hilgersom zit al anderhalf jaar in thuisisolatie met haar gezin. Haar zoon volgde de laatste maanden van groep 8 en de eerste klas van de middelbare school online. Annelies' angst dat het virus via haar zoon het huis binnenkomt is te groot.

Ook Peekel is bang voor corona. "Als ik het krijg is de kans groot dat ik eraan overlijd." Een van haar kinderen is net 18 geworden, maar er is thuis geen feest geweest. Vier van haar kinderen en haar man zijn gevaccineerd. Haar oudste dochter laat zich wekelijks twee keer testen.

"Ik slik dagelijks 48 pillen", zegt ze in deze video:

Ondanks vaccin niet beschermd: 'Corona overleef ik waarschijnlijk niet'

Haar drie studerende kinderen zijn de hele coronaperiode niet op de universiteit geweest. Een ander kind dat op het MBO zit is daar ook niet geweest, haar jongste die VWO volgt is daar soms geweest. "We hebben met school de afspraak dat hij weer online onderwijs gaat volgen zodra de besmettingscijfers weer stijgen."

Ook op het werk kunnen ingewikkelde situaties ontstaan. Peekel werkt thuis, maar dat is niet altijd mogelijk. "Een van mijn patiënten is directeur van een grote instelling", vertelt hoogleraar hematologie van het Amsterdam UMC Mette Hazenberg die een studie naar patiënten die kampen met verminderde afweer leidt. "Die patiënt vraagt zich nu af of ze een andere baan moet zoeken of zich moet laten afkeuren. Ze weet niet hoe ze directeur kan zijn van een instelling waar ze niet veilig naartoe kan."

Een van Hazenbergs patiënten wil ook dolgraag weer aan het werk, maar durft niet omdat haar collega's antivaxxers zijn en niet in het virus geloven. "Zij houden zich niet aan de regels en vormen dus een gevaar voor mijn patiënt."

Het zou fijn zijn als het niet alleen allemaal 'ikke ikke ikke' zou zijn, zegt Peekel. "Laten we kijken hoe we dit samen kunnen oplossen. Als je je dan niet wilt laten vaccineren, laat je dan in ieder geval twee keer per week testen. En blijf weg bij verpleeghuizen en ziekenhuizen waar veel kwetsbaren zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl