US Open-deelname Griekspoor in handen van Amerikaanse ambassade, maar er is hoop
Tallon Griekspoor staat door de afmelding van Roger Federer voor het eerst in het hoofdtoernooi van de US Open. Hij dreigt echter het grandslamtoernooi in New York te moeten missen. Hij komt de Verenigde Staten namelijk niet in, toch is er nog hoop.
Griekspoor beschikt niet over een visum om naar de VS reizen en komt niet in aanmerking voor een ESTA (de digitale toestemming voor reizen naar Amerika).
"Natuurlijk ben ik blij dat ik rechtstreeks ben toegelaten tot de US Open, maar het gedoe over mijn visum is slopend. Soms staat mijn hoofd even niet naar tennis", vertelt de 25-jarige tennisser.
Zijn teleurstelling valt te begrijpen. Griekspoor beleeft tot nu toe, onder anderen aan de hand van coach Raemon Sluiter, een goed 2021 met onder meer drie challengertitels en hij sluipt omhoog op de wereldranglijst (109de plaats).
Directe plaatsing voor de US Open, zonder eerst drie vermoeiende kwalificatiewedstrijden te hoeven spelen, was dan ook een beloning voor zijn opmars. "Eigenlijk gaat het sportief supergoed. Dus deze situatie is gewoon ontzettend shit."
Paspoort verloren
De problemen voor Griekspoor beginnen als hij in december 2020 bij het omzetten van een rekening zijn paspoort in Amsterdam verliest. Hij moest daardoor naast een nieuw paspoort ook opnieuw een Amerikaans visum aanvragen.
"Dat komt omdat ik in 2015 twee Future-toernooien in Iran heb gespeeld. Sindsdien heb ik voor Amerika een visum nodig', legt Griekspoor uit.
Griekspoor kan in juni van dit jaar terecht bij de Amerikaanse ambassade in Brussel om zijn nieuwe visum op te halen, maar krijgt even daarvoor in mei ineens te horen dat hij vanwege de coronaregels niet meer welkom is in België.
"Dat betekent dat ik op z'n vroegst in februari 2022 weer over een Amerikaans visum kan beschikken, omdat ik achteraan in de rij moet aansluiten voor de visumaanvraag in Nederland."
Van het kastje naar de muur
Griekspoor beweegt vervolgens hemel en aarde bij de ambassade in Nederland voor een versnelde aanvraag, maar de Amerikanen zijn niet te vermurwen. "Je wordt daar van het kastje naar de muur gestuurd. Ze maken alleen een uitzondering bij zaken zoals een sterfgeval in de familie bijvoorbeeld."
Griekspoor probeert vervolgens via sportkoepel NOC*NSF, de spelersorganisatie ATP en de Amerikaanse en Nederlandse tennisbond een voet tussen de deur te krijgen bij de ambassade, maar geen enkele partij kan concreet wat voor hem betekenen.
Ten einde raad plaatst Griekspoor dan een bericht op Instagram met de vraag of iemand een goede connectie bij de Amerikaanse ambassade heeft. En die wanhoopspoging biedt ineens hoop.
"Ik ben met iemand in contact gekomen die een verleden bij de ambassade heeft. Hij is een tennisliefhebber en wil mij graag helpen. Hij zegt dat het op korte termijn best te regelen moet zijn", is Griekspoor hoopvol.
Voor de tennisser is het nu duimen dat hij alsnog naar New York mag reizen. "Het zijn ook flinke inkomsten die ik mogelijk misloop, vergeet dat ook niet. Een tennisser rond de honderdste plaats heeft dit soort inkomsten hard nodig", benadrukt Griekspoor.
De verdiensten op de grandslamtoernooien zijn inderdaad lucratief voor de minderbedeelden in het mondiale tennis. Elke tennisser is bij deelname aan het enkelspel van de US Open verzekerd van ruim 51.000 euro.
"Behalve dat geld vind ik het misschien nog wel erger dat ik de US Open moet missen, nadat ik mij voor het eerst op eigen kracht heb gekwalificeerd voor een grandslamtoernooi. Dat zijn de doelen waar je als tennisprof naartoe werkt. Hopelijk zit er alsnog goed nieuws aan te komen voor mij..."
Bekijk hieronder een interview uit april met Tallon Griekspoor en zijn nieuwe coach Raemon Sluiter: