Ramp met tankwagen in door brandstofcrisis geteisterd Libanon
In de Libanese regio Akkar zijn vanochtend minstens twintig mensen om het leven gekomen toen een vrachtwagen met brandstof explodeerde. Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht, zegt het Libanese Rode Kruis. In het gebied wordt gezocht naar meer slachtoffers.
De vrachtwagen explodeerde bij een opslagplaats met 60.000 liter benzine die kort tevoren door het leger in beslag was genomen. De benzine werd verdeeld onder de bevolking, die er met jerrycans op af waren gekomen. Het lijkt erop dat onder deze mensen veel slachtoffers zijn gevallen.
De Libanese regering riep na de explosie ziekenhuizen in de omgeving en in de hoofdstad Beirut op gewonden op te nemen. Ziekenhuizen roepen mensen op bloed te doneren voor de slachtoffers.
Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht, maar niet overal is plaats voor de slachtoffers:
De explosie was vlak bij de grens met Syrië, waar veel olie wordt gesmokkeld, omdat de brandstofprijzen in Syrië veel hoger zijn dan in Libanon. Of de vrachtwagen was gestolen door smokkelaars is niet duidelijk.
Libanon zelf kampt met grote brandstoftekorten en de laatste tijd zijn verschillende vrachtwagens met brandstof gestolen of overvallen.
Inwoners van de streek zijn woedend op de smokkelaars en hebben het huis van een zakenman in brand gestoken, die zou verdienen aan de smokkel:
De brandstofcrisis verergerde afgelopen week toen de centrale bank besloot een eind te maken aan alle subsidies op brandstof. Verwacht wordt dat dit leidt tot grote prijsstijgingen in een land dat al met hyperinflatie te maken heeft.
Het Libanese leger jaagt actief op smokkelaars aan de Syrische grens en heeft de laatste dagen duizenden liters benzine en diesel in beslag genomen. Ook zijn troepen ingezet om eigenaars van benzinestations te dwingen hun brandstof te verkopen aan klanten. Sommige eigenaren houden benzine en diesel achter, omdat ze willen wachten met de verkoop tot de prijzen verder gestegen zijn.
De explosie van vandaag is de dodelijkste sinds 4 augustus vorig jaar, toen meer dan 200 mensen om het leven kwamen bij een explosie in de haven van Beirut. Premier Hariri zegt dat "het bloedbad in Akkar" niet verschilt van de explosie in Beirut. Hij riep verantwoordelijke politici, onder wie president Aoun op hun verantwoordelijkheid te nemen en af te treden.