Dodental in Haïti loopt op: zeker 304 doden, honderden gewonden en vermisten
Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Haïti is opgelopen tot 304, melden de autoriteiten. Zeker 1800 mensen raakten gewond en nog eens honderden mensen worden vermist. Uren na de ramp lijkt duidelijk te worden dat de aardbeving en de daarop volgende naschokken tot veel schade hebben geleid in het land.
De beving was rond 08.30 uur lokale tijd en had volgens Europese en Amerikaanse geologen een kracht van 7,2. Het centrum van de beving was zo'n 125 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Daarna volgden nog meerdere naschokken met een kracht tussen de 4,1 en 5,2.
Premier Ariel Henry zegt dat ziekenhuizen worden overstelpt met gewonden. Reddingswerkers en omstanders konden veel mensen onder het puin halen, maar er wordt wel rekening gehouden met meer slachtoffers.
De meeste schade lijkt te zijn aangericht in het zuidelijke deel van Haïti, waar onder meer huizen, kerken en hotels zwaar beschadigd zijn geraakt. In de dichtstbijzijnde grote stad, Les Cayes met 126.000 inwoners, is volgens de autoriteiten veel schade aangericht en wordt er gezocht naar overlevenden. Een inwoner zegt tegen persbureau Reuters dat hij "overal waar ik kwam kreten van pijn" hoorde.
Verschillende steden zijn zwaar getroffen:
Ook het Rode Kruis maakt melding van grote schade aan huizen, wegen en andere infrastructuur. De toegang tot de getroffen buurten is volgens de hulporganisatie slecht. "De telecommunicatiesystemen zijn uitgevallen en de veiligheid blijft een punt van zorg", meldt woordvoerster Naomi Nolte. Ook in andere delen van Haïti is schade door het natuurgeweld.
Volgens de burgerbeschermingsdienst kunnen hulpverleners en omstanders veel mensen redden van onder het puin. Er is volgens de dienst nog altijd plek in de ziekenhuizen.
Premier Henry zei al snel na de ramp dat er "enorme schade is" in het zuiden van het land en dat er hulp naar de getroffen gebieden wordt gestuurd. Volgens hem zijn sommige dorpen volledig verwoest. Hij heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd. Verschillende landen hebben al hulp aangeboden, waaronder de Verenigde Staten.
Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er nog geen meldingen of hulpvragen zijn gekregen van Nederlanders in het land. Het ministerie weet niet hoeveel Nederlanders er in het land zijn, maar de woordvoerder wijst erop dat er al langere tijd een negatief reisadvies geldt.
In Cap-Haïtien, in het noorden van het land, werden een vrouw en een kind gered van onder het puin:
Komende maandag trekt naar verwachting ook nog een tropische storm over het getroffen gebied. Het lijkt er niet op dat dat een zware orkaan gaat worden, maar het kan wel leiden tot veel regenval en ander natuurgeweld. "De mensen die net zijn getroffen, worden mogelijk dubbel slachtoffer", zegt woordvoerder Nolte van het Rode Kruis.