Toeristen in St. Ives in Cornwall
NOS Nieuws

Brits binnenlands toerisme leidt tot huizencrisis, hoge prijzen en overlast

  • Fleur Launspach

  • Fleur Launspach

Cornwalls prachtige kustlijnen, ruige rotsen en ansichtkaart-dorpjes trekken elk jaar miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld. Maar deze zomer zijn het vooral de Britten zelf die op Cornwalls beroemde stranden liggen.

Vier op de vijf Engelsen hebben deze zomer gekozen voor een staycation - een vakantie in eigen land - in plaats van populaire vakantiebestemmingen zoals Spanje en Frankrijk. Door de deltavariant van het coronavirus, reisrestricties en dure PCR-testen is een overzeese vakantie voor veel Britten dit jaar in het water gevallen.

Maar de grote aantallen vakantiegangers in eigen land brengen de nodige problemen met zich mee. In populaire gebieden als Cornwall en Devon heeft de toegenomen vraag naar vakantiewoningen en tweede huizen een al sudderende huizencrisis tot een kookpunt gebracht. Op sommige plekken is 80 procent van de woningen inmiddels opgekocht als vakantiehuis of verhuurlocatie.

"Er is nu zoveel vraag naar vakantiehuizen, dat lokale bewoners min of meer uit hun huizen worden gedrukt", zegt Monique Collins uit Newquay in Cornwall. Ze heeft een stichting die mensen met een laag inkomen helpt een woning te vinden. Ze krijgt inmiddels zo'n vier telefoontjes per dag van mensen die op straat worden gezet. "Ze worden uit hun huis gezet omdat de huisbaas het pand op Airbnb wil zetten of voor krankzinnige prijzen wil verkopen", legt ze uit. "Mensen die hier vandaan komen, zitten nu in tenten of stacaravans, ze kunnen nergens heen."

'Geen huis meer te vinden'

Het overkwam Scott Midgley, die bij viersterrenhotel The Headland aan de kust van Newquay werkt. Hij kreeg van zijn huisbaas een maand de tijd om te vertrekken. "Gelukkig bood het hotel waar ik werk me een tijdelijke kamer, anders was ik op straat terechtgekomen", zegt hij. "Voor mensen met een horecasalaris, zoals ik, is er geen huis meer te vinden. En als je er een kan vinden, is het met deze hoge huurprijzen kiezen tussen je huur betalen of boodschappen kunnen doen."

Volgens de gemeente South Hams in Devon is de situatie gevaarlijk aan het worden. "We noemen het nu nog een huizencrisis, maar als het doorgaat wordt het een noodsituatie", zegt gemeenteraadslid Judy Pearce. "Er zijn geen huizen meer voor mensen die hier in het ziekenhuis werken, in het onderwijs, of bijvoorbeeld voor de lokale reddingsbrigade. Terwijl deze mensen essentieel zijn voor onze gemeenschap."

Pearce vindt dat er op landelijk niveau meer regulering moet komen om het groeiende aantal vakantiewoningen en tweede huizen terug te dringen. "Woningen waren hier al duur, maar door de pandemie is de prijs dusdanig opgedreven, dat het onbetaalbaar is geworden."

Schapen van klif gejaagd

Niet alleen op de huizenmarkt levert het binnenlandse toerisme problemen op, ook lokale boeren hebben last van de grote aantallen bezoekers. "Mensen lopen door je velden heen en laten hekken open waardoor mijn vee wegloopt. Ze hebben geen respect voor het platteland", zegt schapenboer Richard Rossiter uit Salcombe in Devon.

Hij is dan ook niet bepaald blij met de stroom toeristen uit eigen land:

Britse toeristen zijn een plaag voor deze schapenboer in Devon

"Het ergste zijn de honden", volgens de boer. Deze zomer heeft de hond van een toerist zijn kudde aangevallen, waardoor schapen in paniek naar de klif zijn gerend en ervan af zijn gevallen. "Je doet het hele jaar je best om zo goed mogelijk voor je schapen te zorgen. Dat er dan vakantiegangers zomaar je land oplopen en een hond op je kudde loslaten... Dat is toch niet te geloven."

Asogedrag

Op meerdere plekken in het land worden incidenten gemeld van boeren die te maken krijgen van asociaal gedrag en overtoerisme. In het noordelijke Teesdale liepen de gemoederen zo hoog op dat een boer met zijn vorkheftruck een op zijn land geparkeerde auto ramde. Toen de politie eraan te pas kwam, namen veel lokale bewoners het op voor de gefrustreerde boer.

Dit zijn beelden van het incident:

Stuart Roberts, het hoofd van belangenvereniging National Farmers Union, sprak zijn zorgen uit over het toenemend aantal incidenten op het platteland. "We zijn deze zomer met meer mensen, en helaas is er een kleine groep die zich niet weet te gedragen en het leven van boeren zeer onplezierig maakt."

Duizenden euro's voor stacaravan

Het binnenlands toerisme heeft ook de prijzen van hotels en campings flink opgedreven. In kustplaats Newquay kan een stacaravan inmiddels meer dan 3000 pond per week kosten, dat is ruim 3500 euro. Aan de Noordzeekust, in Great Yarmouth, werd een tent met opblaasmatras voor 750 pond per week verhuurd, bijna 900 euro.

Terug bij het hotel aan de zee vertelt Scott Midgley dat hij het ergens ook wel begrijpt. "Door alle financiële schade van de pandemie zijn veel mensen en bedrijven hard op zoek naar extra inkomsten. En nu er dit jaar zoveel binnenlands toerisme is, komt men ermee weg om drie of vier keer zoveel geld vragen. Maar het maakt het leven voor locals als ik erg moeilijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl