Lionel Messi
NOS Voetbal

'Misschien doet Barcelona dit om duimschroeven aan te draaien bij La Liga'

"Dit is wereldnieuws. Messi is en was Barcelona", zegt Edwin Winkels, correspondent in Spanje, in een reactie op het aangekondigde vertrek van de Argentijnse wereldster.

"Hij kwam als dertienjarige hier aan en heeft maandenlang gewacht totdat hij zijn eerste oefenwedstrijdje mocht spelen om te laten zien hoe goed hij was. Vier jaar later debuteerde hij."

Hoewel er afgelopen week nog onderhandeld werd tussen beide partijen en het heel duidelijk was dat ze bij elkaar wilden blijven, is het toch uiteindelijk niet gelukt. Winkels: "Sinds 1 juli is Messi vrij om te onderhandelen met wie dan ook, maar hij wilde alleen met Barcelona in gesprek."

Plafond

De twee hadden elkaar eeuwige trouw beloofd, maar de regels lijken nu een langer verblijf in Catalonië te blokkeren. "Barcelona heeft te maken met strenge regels én enorme schulden", vervolgt Winkels. "Ook al wilde Messi zeventig procent van zijn salaris inleveren, de club moet onder dat plafond blijven."

2005: Lionel Messi viert zijn treffer voor FC Barcelona

Messi zou de komende seizoenen aanzienlijk minder gaan verdienen dan het gigantische salaris dat hij in de afgelopen jaren bij Barcelona opstreek.

Mede daardoor leken beide partijen uit te komen op een contract voor vijf of tien jaar, om op die manier de inkomsten over een langere periode uit te smeren en daarmee de financiële spelregels van La Liga te omzeilen.

De bedachte constructie kreeg echter geen goedkeuring, waardoor het kind van de club na ruim twintig jaar Barça vaarwel moet zeggen.

FC Barcelona trok de portemonnee al flink deze zomer. De Spaanse club heeft onder anderen grootverdieners Memphis Depay en Sergio Agüero aangetrokken.

Memphis Depay en Juan Laporta, de voorzitter van FC Barcelona

Er is hoop voor FC Barcelona (en de andere Spaanse clubs). Winkels: "Het is een complex verhaal, maar gisteren werd bekend dat La Liga een minderheidsbelang heeft verkocht aan een investeringsmaatschappij. Er komt daardoor 2,7 miljard euro beschikbaar." En daarmee hopen de Spaanse clubs wat meer (financiële) lucht te krijgen.

Maar je weet het nooit in de voetbalwereld, weet Winkels. "Het kan misschien ook een bericht zijn om de duimschroeven aan te draaien bij de organisatie, die de Spaanse voetbalcompetitie in handen heeft. La Liga heeft veel concurrentie van andere competities, zoals de Premier League."

"Als Messi straks niet meer in de Spaanse competitie speelt, verliest La Liga veel inkomsten", aldus Winkels.

Lionel Messi bij FC Barcelona

Vier keer de Champions League. Tien landstitels. Zeven Spaanse bekers. Drie Europese Supercups. Acht Spaanse Supercups en drie wereldtitels voor clubs.

Individuele onderscheidingen: zes keer Gouden Bal (beste speler), zes keer Gouden Schoen (topscorer), twee keer beste UEFA-voetballer, zes keer topscorer Champions League, acht keer topscorer in Spaanse competitie.

Belangrijke records: zes keer Gouden Bal, topscorer Spaanse competitie (474 goals), topscorer van Barcelona (672 goals), speler met de meeste duels voor Barcelona (778) en de meeste goals in één competitieseizoen (50).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl