Nieuwe reisadviezen en regels: dit verandert er vandaag
Minder regels om het land uit te gaan, meer om het land weer binnen te komen. Zo laten de nieuwe reisregels die het kabinet aankondigde zich het beste samenvatten. Vanaf vandaag geldt een nieuw Nederlands reisadvies voor alle EU-lidstaten en vanaf 8 augustus gelden er nieuwe regels voor na terugkomst.
Wat verandert er voor het reisadvies vanuit Nederland?
Tot nu toe gaf het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reisadviezen uit naar aanleiding van de coronasituatie in een ander land. Dat was gebaseerd op met name het aantal besmettingen. Daar komt nu verandering in. EU-landen die nu op oranje staan (betekenis: alleen noodzakelijke reizen) gaan terug naar geel (betekenis: reizen mag, let wel op risico's).
Concreet betekent dat dat ook Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra op geel gaan. De rest van de EU-landen stond al op geel of groen. Volgens het kabinet is het besluit om twee redenen verantwoord: de vaccinatiegraad is hoog genoeg en de druk op de zorg blijft beheersbaar.
In de praktijk maakt het maar een beperkt verschil. Veel reisorganisaties besloten om vakanties naar oranje landen gewoon door te laten gaan, onder meer omdat ze zagen dat hun klanten toch wel gingen. Als een reis werd afgelast, boekten klanten vaak zelf een vlucht naar oranje gebieden. Ook voor mensen met een reisverzekering heeft het mogelijk gevolgen. Veel verzekeraars vergoeden geen coronagerelateerde kosten bij reizen naar oranje gebied.
Hoe komen reisadviezen eigenlijk tot stand? NOS op 3 legt het uit:
Een EU-land komt nu alleen nog op oranje te staan als er een nieuwe zorgwekkende virusvariant rondwaart die in Nederland nog niet wijdverspreid is. Wat 'wijdverspreid' betekent, legt het kabinet niet verder uit.
Overigens staat het Nederlandse reisadvies los van of andere landen aanvullende eisen stellen aan Nederlanders om naar het land te reizen. Elk land bepaalt zelf of er bijvoorbeeld een quarantaine nodig is voor reizigers uit Nederland.
Wat verandert er voor terugkeren uit het buitenland?
Voor oranje landen gold al de regel om bij terugkomst aan te tonen dat je of gevaccineerd bent, of negatief bent getest op corona. Terugreizigers uit geel gebied hoefden dat niet.
Die regels scherpt het kabinet nu aan "om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt". Ook reizigers uit geel gebied moeten vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien. Alleen kinderen onder de 12 zijn van de regels uitgezonderd.
Wie nog niet volledig gevaccineerd is of recent is hersteld van corona moet in het buitenland een negatieve coronatest verkrijgen. Dat mag een PCR-test zijn of een antigeentest. Bij de PCR-test geldt dat die maximaal 48 uur oud mag zijn, de sneltest maximaal 24 uur.
Verplicht is het niet, maar het kabinet adviseert wel iedere reiziger om zich na thuiskomst twee keer te laten testen: twee dagen en vijf dagen na thuiskomst. Dat kan bij de GGD of met een zelftest. Dat advies geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Ook zij kunnen immers nog besmet raken en zo mogelijk het virus doorgeven.
Hoe gaat dit gehandhaafd worden?
Als je niet met eigen vervoer reist, wordt de vervoersmaatschappij verantwoordelijk voor het controleren van het coronabewijs. Ga je met het vliegtuig, dan moet de luchtvaartmaatschappij het voor vertrek controleren, ga je met de bus dan moet de busmaatschappij het doen, et cetera.
Kom je met eigen vervoer terug dan is het toch mogelijk dat je gecontroleerd wordt, zegt het kabinet. Er zullen mobiele teams controles uitvoeren rondom de grens. Dat gebeurt nu ook al. De marechaussee zegt desgevraagd niet op te zullen schalen.
Heb je geen vaccinatiebewijs of negatief testbewijs, dan riskeer je een boete van 95 euro.