In de Molenpolder leven twee soorten rivierkreeften: de rode en de geknobbelde
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Proef met honderden korven en fuiken in strijd tegen rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft bezorgt natuurbeheerders hoofdpijn. De exoot eet alles op wat er te vinden is, graaft gevaarlijke holen en gaten en plant zich ook nog eens makkelijk voort. De populatie moet worden ingeperkt, maar de vraag is hoe. In Tienhoven doen ze er onderzoek naar.

Onderzoek in de Molenpolder moet leren hoe de kreeften efficiënt uit het water kunnen worden gehaald. "We weten best wel hoe je een kreeft moet vangen, maar ze sneller vangen dan dat zij zich kunnen voortplanten, dat is een hele opgave", zegt ecoloog Gerard ter Heerdt.

Het mondjesmaat vangen van de kreeft heeft geen zin, aldus Ter Heerdt. De kreeften planten zich makkelijk voort, tot wel 200 jonge kreeftjes per keer. "Als we niet snel genoeg vissen, zijn er wel wat minder kreeften, maar is er meer voedsel voor de kreeften die overblijven." Dat leidt ertoe dat er juist weer meer kleine kreeftjes bij komen.

Duizenden kreeften

Om erachter te komen hoe de dieren op grote schaal kunnen worden gevangen, zijn er afgelopen weken zo'n 300 fuiken en 1500 korven uitgezet. Ze worden om de paar dagen geleegd. "We zijn vier weken bezig en hebben nu ongeveer 2000 kilo aan rivierkreeft gevangen", vertelt visser Jouke Kampen. Dat zijn duizenden kreeften.

Ecoloog Gerard ter Heerdt en visser Jouke Kampen met een emmer kreeft

Hoeveel er gevangen moet worden om de schade door de kreeften te beperken weten de onderzoekers nog niet, maar het kan oplopen tot 10.000 kilo. In de polder zitten naar schatting honderdduizenden kreeften. Over een jaar is het onderzoek afgerond en moet duidelijk zijn hoe de kreeften op grote schaal kunnen worden gevangen, schrijft RTV Utrecht.

Van vijver naar bord

Ook op andere plekken in Nederland wordt de rivierkreeft aangepakt. Zo werden er begin deze maand bij een onderzoek in Ede ruim 12.000 kreeften uit een vijver gehaald, goed voor zo'n 430 kilo aan kreeft.

De gevangen kreeften gaan naar vishandels. "Er is veel vraag naar. Veel restaurants zijn overgeschakeld op lokaal voedsel en duurzaam. Dit is heel duurzaam en het wordt lokaal gevangen", zegt Kampen. Kreeftjes die te klein zijn gaan naar dierentuinen en worden daar als voedsel voor de dieren gebruikt.

Advertentie via Ster.nl