Dodental België en Duitsland loopt verder op, honderden mensen nog vermist
De situatie als gevolg van de hevige en langdurige regenval is in delen van België en Duitsland nog steeds dreigend. Het waterpeil daalt weliswaar, maar op verscheidene plaatsen staat het water nog gevaarlijk hoog en dreigen dijken en dammen te bezwijken.
De schade door het noodweer is gigantisch. Straten en huizen zijn weggevaagd en nu het water zich terugtrekt blijft er een enorme hoeveelheid vuil en modder achter, vermengd met alles wat met de watermassa is meegekomen.
Zowel in België als Duitsland heeft het noodweer slachtoffers gemaakt. In Duitsland staat het dodental nu officieel op 133, maar verwacht wordt dat dat nog zal oplopen. Er worden nog vele honderden mensen vermist. In België zijn zeker 27 mensen omgekomen. Ook daar worden nog mensen vermist.
De regio Ahrweiler in het noorden van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is een van de hardst getroffen plekken. Daar zijn volgens de autoriteiten zeker honderd mensen omgekomen door het watergeweld als gevolg van het overstromen van de Ahr, een zijrivier van de Rijn. Huizen zijn weggeslagen, terwijl daar in sommige gevallen nog mensen in verbleven.
Verslaggever Thomas Spekschoor was gisteren in de regio op pad; dit is de verwoesting die hij aantrof:
Op dit moment staat het water nog steeds hoog in rivieren en beken in de Eifel, het Bergische Land, het Rijnland en in Sauerland. Straten staan vol water en kelders zijn ondergelopen.
In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn 19.000 reddingswerkers ingezet. Een aantal van hen zoekt naar vermisten, anderen zijn bezig met opruimwerkzaamheden. In veel plaatsen zijn elektriciens geknapte elektriciteitsleidingen aan het repareren.
In Wassenberg, niet ver van de grens met Limburg, brak vannacht de dijk langs de Roer. Het dorpje Ophoven, met 700 inwoners, is geëvacueerd. Sommige mensen weigerden hun huis te verlaten.
President en deelstaatpremier in rampgebied
Door de wateroverlast rijden ook veel treinen vandaag niet. De watermassa's hebben het spoor, de wissels en veel stations zwaar beschadigd. Alleen al in Noordrijn-Westfalen is volgens de omroep WDR zo'n 600 kilometer rails beschadigd. De verwachting is dat het maanden gaat duren voordat alles is gerepareerd.
President Frank-Walter Steinmeier en minister-president van Nordrhein-Westfalen Armin Laschet hebben een bezoek gebracht aan het getroffen gebied. De twee waren onder meer in Erftstadt, waar huizen en een deel van een burcht zijn ingestort. Daar zijn meerdere mensen omgekomen en er worden nog altijd mensen vermist.
"Ons hart breekt bij de gedachte aan alles wat de mensen hier kwijt zijn geraakt", zei Steinmeier. "Alles wat ze een leven lang hebben opgebouwd is weg en het grootste verlies is voor de mensen die familieleden en vrienden zijn kwijtgeraakt." Hij riep mensen op de slachtoffers de komende tijd te steunen. "Behalve de hoop op hulp hebben de mensen hier niets meer."
Laschet noemde de watersnood "de ramp van de eeuw". Volgens hem is het een nationale taak om de getroffen gebieden te helpen. Namens Nordrhein-Westfalen belooft Laschet alvast om "op onbureacratische wijze" geld uit te geven om de mensen in de gebieden te helpen en om steden en dorpen weer op te bouwen.
Bondskanselier Angela Merkel wil het getroffen gebied morgen te bezoeken.
In Erftstadt werden honderden meters grond weggeslagen, met alles wat erop stond. Dit zijn luchtbeelden van gisteren:
In België wordt de omvang van de ramp langzaam zichtbaar, nu het waterpeil daar aan het zakken is. Premier De Croo brengt samen met voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie een bezoek aan het plaatsje Rochefort in de provincie Namen.
De stad Maaseik houdt het advies voor vrijwillige evacuatie van het gehucht Heppeneert nog wel aan. Daar dreigt een dijkdoorbraak, al is het waterpeil ook daar gezakt en is de dijk verzwaard en verhoogd.
Ook in Wallonië verbetert de situatie. Alleen de Mehaigne, de Maas, de Ourthe en de Beneden-Lesse staan nog op het alarmpeil. Wel is een aantal doorgaande wegen nog (deels) afgesloten, zoals de E25 bij Embourg en de N30 bij Aywaille.
De schade aan het spoorwegnet in Wallonië loopt door de recente stortregens op tot tientallen miljoenen euro's. Er zijn al rond de honderd beschadigingen gemeld aan de sporen tussen Libramont-Betrix, Namen-Ottignies en Luik, en zowat de helft van het Waalse treinverkeer ligt stil.
In Verviers namen ze vanochtend de schade op: