Vrees voor meer slachtoffers en meer watersnood in Duitsland en België
Terwijl in Duitsland en België de doden van de watersnood worden geborgen en nog volop wordt gezocht naar vermisten, wordt er tegelijk met vrees gekeken naar de komende dagen.
In het westen van Duitsland zitten nog altijd ruim 100.000 mensen zonder stroom als gevolg van het noodweer van de afgelopen dagen. Er zijn zorgen over verschillende stuwdammen die mogelijk instabiel zijn geworden door de overvloed aan water.
Gebieden in Duitsland die zwaar zijn getroffen door de watersnood:
Het aantal doden in het westen van Duitsland door de watersnood is gestegen naar zeker 106. In Noordrijn-Westfalen zijn zeker 43 mensen omgekomen en in Rijnland-Palts zeker 63. De politie van Koblenz benadrukte eerder vandaag te vrezen dat het aantal slachtoffers in de deelstaat verder oploopt.
In Erfstadt, nabij Keulen, zijn meerdere huizen ingestort. Op luchtbeelden is te zien dat er veel land is weggespoeld:
Volgens de lokale autoriteiten zijn er doden gevallen. Hoeveel is nog niet duidelijk. Correspondent Judith van de Hulsbeek zegt dat mensen vanuit hun huis nog naar het alarmnummer hebben gebeld, maar dat reddingswerkers niet bij hen konden komen.
Via sociale media is te zien dat er in de buurt van de rampplek een afgraving is. Mogelijk heeft dat de erosie versneld.
Er zijn nog tal van vermisten. Bijvoorbeeld in de zwaargetroffen regio Ahrweiler, in Rijnland-Palts. Mensen zijn als vermist opgegeven door familieleden via een alarmnummer. Van de Hulsbeek: "Maar een woordvoerder benadrukte daar wel meteen bij dat veel mensen zich misschien nog niet hebben kunnen melden. Het communicatienetwerk ligt plat en er is geen stroom op veel plekken."
In Schuld, een plaats waar de rivier de Ahr zes huizen wegspoelde en waar sindsdien enkele mensen werden vermist, zijn vandaag geen doden meer gevonden. Een brandweercommandant zei dat het hele gebied is doorzocht en dat er ook geen vermisten meer zijn. Hij voegde daar wel aan toe dat de communicatie in het gebied moeizaam verloopt.
Dit zijn beelden van gisteren van de ravage in het Duitse rampgebied:
Van de Hulsbeek zegt dat er steeds meer duidelijk wordt over hoe mensen om het leven zijn gekomen. In Ahrweiler werd bijvoorbeeld een verzorgingstehuis voor mensen met een handicap overvallen door het snel stijgende water. "Mensen op de begane grond konden gewoon niet snel genoeg wegkomen", zegt Van de Hulsbeek.
Het is volgens Van de Hulsbeek niet duidelijk wanneer het gevaar is geweken in de Duitse rampgebieden. "Het regent op veel plekken niet meer en er wordt ook niet heel veel regen meer verwacht, maar het is op veel plekken nog wel gevaarlijk. Huizen staan op instorten, dammen kunnen doorbreken en het water stroomt nog altijd met veel kracht door het gebied. Dus het einde is nog niet in zicht."
De Duitse bondskanselier Merkel, die op bezoek is bij de Amerikaanse president Biden in Washington, heeft laten weten dat schade vanuit de overheid zal worden vergoed.
Bondskanselier Merkel reageerde in Washington op de rampsituatie in haar land:
In België zijn voor zover bekend 23 doden gevallen als gevolg van de watersnood. De meeste slachtoffers vielen in de Waalse stad Verviers (zes doden) en Chaudfontaine (vijf doden). De burgemeester van die laatste stad spreekt over "kolossale schade". Er worden twintig mensen vermist.
In Marcourt werd een 15-jarig meisje meegesleurd door het water. In Pepinster sloeg eerder vandaag een reddingsboot om. De reddingswerkers wisten zichzelf in veiligheid te brengen, maar de drie personen die zij bij zich hadden worden nog altijd vermist.
De federale regering in België schiet getroffen ondernemers te hulp, zei De Croo. Ze hoeven over het derde kwartaal geen belasting te betalen. Er komt ook een rampenfonds voor gedupeerden. Dinsdag 20 juli is in België uitgeroepen tot dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de overstromingen.
Waterpeil daalt, gevaar nog niet geweken
Net als in Duitsland zijn er in België grote zorgen over het aanhoudend hoge waterpeil. Met name rond Luik, waar de stuwdam van Monsin nauwlettend in de gaten wordt gehouden. "Ze kijken vooral naar de Maas", zegt correspondent Kysia Hekster. "Als de sluizen bij Monsin het niet houden, zou dat een ramp zijn voor de lagergelegen gemeenten. Daarom is gisteravond laat nog besloten delen van zes Maasgemeenten te evacueren, waarvan een deel verplicht."
Daarnaast zitten nog 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom en zijn de ziekenhuizen in Luik lastig bereikbaar. Wel lijkt op basis van de laatste berichten dat de regio rond Luik net als in Nederland aan de ergste scenario's is ontsnapt, zegt Hekster. Zo is het waterpeil van de Maas in Luik iets gedaald. "Maar helemaal gerust zijn ze nog niet. Ze vrezen dat de situatie lokaal wel kan verergeren."
Onder meer in Maaseik is de situatie kritiek, volgens de gouverneur van Limburg. In de loop van de ochtend meldde de Vlaamse omroep VRT dat er water sijpelt over een muur die het water van de Maas moet tegenhouden.
Ook Luxemburg heeft al drie dagen te maken met hoogwater. Gisteren raakte het historische stadje Echternach overstroomd en werd de stad geëvacueerd. Groothertog Henri bezocht vandaag het gebied. Voor zover bekend zijn er geen gewonden in Luxemburg.