Tientallen trekkers in Zutphen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Rechter trekt boete in voor boer die actie organiseerde tijdens lockdown

Melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde hoeft toch geen boete van 1000 euro te betalen voor het organiseren van een illegale bijeenkomst op zijn weiland tijdens de lockdown vorig jaar april. De rechtbank in Zutphen schold de boete vandaag kwijt. De boer houdt wel een aantekening op zijn strafblad.

De Gelderse melkveehouder stelde eind april zijn land beschikbaar aan zo'n 250 boeren om het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden. Met de symbolische actie wilden de boeren protesteren tegen onder meer de stikstofmaatregelen. Volgens Wieggers hielden de deelnemers voldoende afstand. De politie was het daar niet mee eens en er werd een boete uitgedeeld. Er was ook geen vergunning verleend door de gemeente voor de actie.

Hoewel de rechter de boer wel schuldig acht aan het organiseren van een verboden bijeenkomst, trekt hij de boete van 1000 euro toch in. Volgens de rechter had de politie eerder moeten ingrijpen omdat ze al vroeg van de actie op de hoogte waren en niet pas tijdens de bijeenkomst zelf.

Verkeersregelaars

Bij de rechtbank in Zutphen stonden aan het begin van de middag tientallen trekkers. De Achterhoekse boeren wilden daarmee steun betuigen aan Wieggers. De melkveehouder sprak de boeren na afloop van de rechtszaak toe vanaf een hoogwerker.

De burgemeester van Zutphen besloot gisteren al uit voorzorg de Martinesingel voor de rechtbank af te sluiten voor het overige verkeer. Op die manier moet de overlast beperkt blijven. Ook werden er verkeersregelaars ingezet die automobilisten naar andere parkeerplekken in de stad wezen, schrijft Omroep Gelderland.

Advertentie via Ster.nl