11.000 Amerikaanse rivierkreeften gevangen in een vijver in Ede
In een maand tijd zijn ruim 11.000 rode Amerikaanse rivierkreeften gevangen in de Proosdijvijver in Ede. In de vijver werd op grote schaal op de exoot gevist, om de populatie te beheersen.
Het aantal kreeften is veel hoger dan verwacht: onderzoekers rekenden erop zo'n 2000 tot 4000 dieren te vangen. Vandaag komt er een einde aan de visactie. Na de zomer staat er een proefvangst op de planning om te kunnen inschatten hoeveel rivierkreeften er nog in het water zitten.
De gemeente Ede en Waterschap Vallei en Veluwe besloten in te grijpen omdat de kwaliteit van het water in de vijver achteruit holde. Het water werd steeds troebeler en waterplanten stierven uit door de grote hoeveelheid Amerikaanse rivierkreeften.
Het project is uitgevoerd door onderzoeksbureau ATKB, een adviesbureau voor bodem- en waterkwaliteit. Ook de lokale hengelvereniging werkte mee. "We houden toezicht op de spullen van ATKB en voeren steekproeven uit", zegt Peter Dorlas tegen Omroep Gelderland. "We kijken hoe lang de kreeften zijn en noteren of het een mannetje of vrouwtje is. Ook informeren de leden wandelaars en andere voorbijgangers over het project.
Volgens Dorlas is het water al iets helderder. Hij hoopt dat de oevers ook al wat veiliger zijn geworden. "De kreeften knippen het worteldoek achter de beschoeiing kapot en graven holen onder de oever. Met onze visstoeltjes zakken we weg en liggen we vervolgens op de grond of in het water. Maar we willen zeker voorkomen dat kinderen hun enkels verstuiken als ze in zo'n gat stappen. Het is gewoon gevaarlijk."
De kreeften moeten weg, omdat ze overlast veroorzaken:
De visser verwacht dat er over een aantal jaar opnieuw op grote schaal rivierkreeften moeten worden gevangen om de populatie te beheersen. "Je zal hier waarschijnlijk eens in de twee à drie jaar een aantal weken achter elkaar moeten vangen. Het is voor de Proosdijvijver een terugkerend probleem, dat we onder controle moeten blijven houden."
De kreeften die in Ede zijn gevangen, worden zoveel mogelijk verkocht aan de horeca.