Mogelijk toch homo-doodstraf Uganda
Uganda gaat mogelijk toch de doodstraf invoeren voor homoseksuelen. Het Ugandese parlement neemt hierover naar verwachting komende week al een besluit. Mensenrechtenorganisaties roepen de internationale gemeenschap op tot protest. Eerder zette Uganda het wetsvoorstel in de ijskast na zware druk van onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie.
"Het is een grote schok dat deze afschuwelijke anti-homo wetgeving er nu misschien toch nog komt, hoewel we er twee jaar lang tegen hebben gevochten", zegt Cary Alan Johnson van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) in een persbericht. "De wereld mag dit niet toestaan."
Homoseksualiteit was al strafbaar in Uganda, maar het parlementslid David Bahati kwam in 2009 met het voorstel om de strafmaat te verhogen. Hij pleit onder meer voor de doodstraf voor homoseksuelen die Hiv-besmet zijn. Ook homoseksuelen die regelmatig seks hebben met een seksegenoot of seks hebben met minderjarigen of gehandicapten zouden de doodstraf moeten krijgen.
Hulp
Maar ook een hetero's moeten oppassen volgens de voorstellen. Iemand die verzwijgt dat een familielid homo is, moet 14 jaar achter de tralies. En ook mensen die homoseksuelen op welke manier dan ook helpen of bijvoorbeeld een woning aan hen verhuren, hangt een jarenlange celstraf boven het hoofd.
De hogere strafmaat is volgens het parlementslid Bahati nodig omdat homoseksualiteit wordt aangeleerd. "Homoseksuelen ontvoeren kinderen om de ziekte op hen over te brengen", zei hij eerder. "Ook betalen ze kinderen van hetzelfde geslacht om samen seks te hebben."
Bahati staat in Uganda niet alleen met die opvattingen. Zowel christelijke en islamitische leiders ondersteunen hem. Pastoor Sempa, een sympathisant van Bahati zei in de Ugandese krant Daily Monitor: "We willen deze wet niet om homo's op te hangen, maar om te voorkomen dat van kinderen homoseksuelen worden gemaakt." Ook onder de bevolking wordt homoseksualiteit breed afgekeurd.
Museveni
Toch werd het wetsvoorstel eerder in de ijskast gezet. De internationale gemeenschap oefende zware druk uit op president Museveni. Hoewel hij zich uitdrukkelijk had uitgesproken voor de doodstraf, nam hij dat terug toen onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie dreigden om de geldkraan met ontwikkelingshulp dicht te draaien. Ook de persoonlijke reactie van president Obama maakte indruk in Uganda. Hij noemde het wetsvoorstel "weerzinwekkend."
Zeker na de moord op de homoseksuele activist David Kato, begin dit jaar, had niemand verwacht dat het parlement het voorstel nu alsnog wil gaan bespreken en aannemen. "Volgens ons gebruikt de politiek de anti-homo-wet om de aandacht af te leiden van de problemen in het land", zegt Cary Alan Johnson van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC). "Er is veel politieke onrust, onder meer door energieprijzen. Bij protesten zijn al enkele doden gevallen." Analisten menen ook dat Uganda het wetsvoorstel nu weer van de plank haalt, omdat de wereldpolitiek te druk is met andere zaken. Bijvoorbeeld de opstand in het Midden-Oosten.
Druk
Desondanks hopen mensenrechtenorganisaties dat de internationale gemeenschap de komende dagen opnieuw druk uitoefent op Uganda om het wetsvoorstel alsnog te blokkeren.
Initiatiefnemer Bahati heeft al laten weten dat hij geen halszaak maakt van de doodstraf als daar geen meerderheid voor bestaat in het parlement. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk, anti-homo-sentiment is wijd verspreid onder de bevolking van Oeganda. Net als in veel andere Afrikaanse landen. In 37 landen op het Afrikaanse continent is homoseksualiteit illegaal.