Atlete Bol wint opnieuw op de 400 meter horden, Schippers derde op 200 meter

Bol blijft winnen op de 400 meter horden

Femke Bol heeft in Hongarije haar zegereeks op de 400 meter horden voortgezet. Bij de Gyulai Istvan Memorial was ze net als de afgelopen wedstrijden in Stockholm en Oslo de sterkste. Een Nederlands record zat er dit keer niet in. De 21-jarige atlete won in 52,81 seconden. Daarmee bleef Bol ruim vier tienden boven het nationale record dat ze zondag in Stockholm liep (52,37).

Bol is aan een ijzersterk seizoen bezig. Ze begon in maart met twee Europese indoortitels (400 meter en 4x400 meter). Daarna volgde in de buitenlucht sterke races op de 400 meter en haar favoriete discipline 400 meter horden. Vorige week bij de Diamond League in Oslo scherpte ze haar nationale record aan tot 53,33. Zondag dook ze daar in Stockholm, opnieuw in een wedstrijd van de Diamond League, bijna een seconde onder.

Opnieuw tegenstand Little

In Székesfehérvar kreeg ze net als in Stockholm de meeste tegenstand van de Amerikaanse Shamier Little. De Amerikaanse kwam langszij, maar met een machtige eindsprint wist Bol haar opnieuw achter zich te houden. Little noteerde 52,85 seconden. Voor Bol was het wel de tweede keer dat ze onder de 53 seconden liep.

Dafne Schippers

In Hongarije kwamen naast Bol nog enkele Nederlandse atleten aan de start. Dafne Schippers, dit seizoen kampend met rugproblemen, liep de 200 meter. Ze finishte als derde in 22,70. Dat is haar beste tijd van dit seizoen, maar in Tokio zal het sneller moeten gaan wil ze een olympische medaille pakken.

Schippers gaf flink toe op de Jamaicaanse winnares Shericka Jackson en de als tweede finishende Shaunae Miller-Uibo (Bahamas), die respectievelijk op 21,96 en 22,15 uitkwamen.

Visser sneller op de hordensprint

Nadine Visser probeert op tijd in het juiste ritme voor de Olympische Spelen te komen. De Europese indoorkampioene op de 60 meter horden liep half mei bij de Harry Schulting Games een spierscheuring op, maar is tijdig hersteld voor Tokio.

Zaterdag maakte de 26-jarige Visser in Heusden haar rentree op de 100 meter horden. Daar finishte ze in 13,05 seconden als tweede. In Hongarije ging het al weer een stuk sneller: 12,85. Daarmee kwam ze in een sterk bezet veld niet verder dan de zesde plaats. De winst was voor Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico, die won in 12,34 seconden.

Lieke Klaver was op de 400 meter niet opgewassen tegen de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson en de Amerikaanse Wadeline Jonathas. McPherson won in 49,99 seconden. Jonathas noteerde 50,70 en Klaver volgde op de derde plaats in 51,23, een kwart seconde boven haar persoonlijk record.

Koen Smet. die zich niet heeft geplaatst voor de Olympische Spelen, eindigde in race twee van de 110 meter horden als vierde in 13.59 seconden, net iets boven zijn persoonlijk record. Jochem Dobber kwam op de 400 meter in actie en liep naar de vijfde plaats Met 45,27 bleef het lid van de dit seizoen succesvolle ploeg op de 4x400 meter net boven zijn persoonlijk record. Dobber was slechts een keer sneller in zijn leven. De winst was voor Steven Gardiner van de Bahamas in 44,47. Hij troefde drie Amerikanen af.

Thompson wint van Fraser-Pryce

De 100 meter bij de vrouwen kende een zeer sterk startveld. Olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah versloeg uiteindelijk haar Jamaicaanse landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce: 10,71 om 10,82. Marie-Josée Ta Lou finishte als derde in 10,86. De Zuid-Afrikaan Akani Simbine maakte bij de mannen indruk op de 100 met. Hij was de enige die onder de 10 seconden dook: 9,84.