RIVM: aantal besmettingen verdubbeld; bijna 20 procent opgelopen in horeca
De afgelopen week is het aantal besmettingen verdubbeld ten opzichte van de week ervoor, naar 8451. De stijging is in alle regio's in het land te zien.
Tieners en twintigers, met name tussen de 20 en 24, zijn verantwoordelijk voor meer dan helft van het aantal besmettingen. De begin-twintigers waren de voorbije week verantwoordelijk voor zo'n 31 procent van alle positieve tests. Onder hen verviervoudigde het aantal besmettingen.
De leeftijdscategorie 15 tot en met 19 jaar maakt bijna 25 procent van het totaal uit. Ter vergelijking: bij 65-plussers gaat het door de vaccinaties inmiddels om 0,7 procent en bij de oudste leeftijdsgroepen zelfs om nog minder.
Het percentage positieve testen liep ook overal op: in de GGD-teststraten bleek 4,5 procent positief.
Besmettelijke variant en versoepelingen
Oorzaak van de heropleving van de epidemie lijkt een combinatie van onder meer de opmars van de besmettelijker deltavariant van het virus en de recente versoepelingen. De afgelopen week kwam 19 procent van de besmettingen door horecabezoek en feestjes, laten de RIVM-data zien. Ook reizen en vakanties (10 procent, met België als belangrijkste bron) en studentenverenigingen (3 procent) zijn weer in opmars.
Ondertussen waren er nauwelijks nieuwe ziekenhuisopnames: 45, volgens de stichting NICE. De verwachting is niet dat de huidige heropleving dat beeld drastisch zal veranderen, omdat jongeren vaak niet erg ziek worden en ouderen op grote schaal zijn ingeënt tegen het virus.
Inmiddels zijn er in totaal ruim 16 miljoen prikken gezet. "Het is een wedstrijd", zegt Aura Timen van het RIVM. "Een wedstrijd tussen de huidige come-back van het virus en het tempo van vaccinatie. Het is een kwestie van weken."
Testen voor toegang
Het grootschalige 'testen voor toegang' is nauwelijks verantwoordelijk voor de oplopende cijfers. Van de ruim 300.000 tests was maar 0,2 procent positief. In totaal kwamen hieruit bijna 650 tests naar voren.
Het reproductiegetal loopt duidelijk op. Op 21 juni was dat al nagenoeg weer terug op 1, met 0.97. De verwachting is dat 'de R' inmiddels tot boven dat niveau is opgelopen, wat betekent dat de epidemie weer in kracht toeneemt.
De cijfers lopen dus overal op, maar de verschillen per regio blijven groot. De GGD-regio met de meeste besmettingen is Amsterdam, met 117 besmettngen op 100.000 inwonders. Friesland kent nauwelijks gevallen: 11,5 op 100.000.
Ook elders in Europa leidt de deltavariant tot extra besmettingen. Het Verenigd Koninkrijk loopt daarin voorop. Toch worden daar op 19 juli alle maatregelen losgelaten, maakte de Britse regering recent bekend. Ook in het VK neemt het aantal ziekenhuisopnames nauwelijks toe.