Mondkapje en afstand houden straks 'eigen verantwoordelijkheid' in Engeland
In Engeland mogen de mondkapjes af en zelfs afstand houden is straks niet meer verplicht. De Britse premier Boris Johnson heeft vanavond aangekondigd dat hij verwacht dat de beloofde 'Freedom Day' op 19 juli doorgaat.
"We moeten leren leven met het virus", is de boodschap. Dankzij de succesvolle vaccinatiecampagne zijn de zwakkeren in de samenleving nu beschermd en kunnen de versoepelingen doorgaan, zegt de premier.
Volgens Johnson is het belangrijk om de risico's af te wegen:
De datum van 19 juli geldt alleen voor Engeland. In andere delen van het Verenigd Koninkrijk, zoals Wales en Schotland, volgen ze hun eigen routekaart.
Maar terwijl de Britse overheid al dagen de 'leer met covid leven'-boodschap verkondigt, woedt het debat voort. Is versoepelen wel zo'n goed idee nu de deltavariant met een forse opmars bezig is?
Medische experts en oppositieleden vragen meer duidelijkheid over wat 'leven met het virus' precies inhoudt: welk coronasterftecijfer en hoeveel gevallen van long covid zijn voortaan voor de Britse overheid acceptabel?
Oplopende infecties vs lage ziekenhuisopnames
Het aantal infecties met de nieuwe deltavariant loopt in het Verenigd Koninkrijk in rap tempo op. Waar het dagelijks gemiddelde in de week van 1 juni nog rond 4000 besmettingen lag, is dit nu, een maand later, ongeveer zes keer zo hoog: rond de 24.000 per dag.
Door de werking van vaccins lijken de ziekenhuisopnames vooralsnog laag te blijven. Ook medische experts bevestigen dat de link tussen het aantal besmettingen en het aantal opnames flink verzwakt is.
Het Verenigd Koninkrijk is samen met Malta koploper coronavaccinaties in Europa. Zo'n tweederde van de volwassen bevolking (63 procent) heeft een tweede dosis gehad, en 86 procent heeft een eerste injectie gekregen, blijkt uit de laatste cijfers.
Juist door dat vaccinatiesucces kunnen we mensen nu hun vrijheden weer teruggeven, vindt Johnson. Al benadrukt de premier dat de pandemie niet voorbij is en dat men de risico's van covid-19 zorgvuldig moet blijven beoordelen.
'Eigen verantwoordelijkheid'
In deze nieuwe fase zal het niet de overheid zijn die ons oplegt wat we wel en niet mogen doen, maar dienen we ons 'eigen gezonde verstand te gebruiken' volgens Johnson. Hoeveel afstand je houdt en hoe je jezelf beschermt, wordt dus je eigen verantwoordelijkheid - ook al kan dit leiden tot conflicten met anderen.
Daarover is in de media de discussie al losgebarsten: draag je wel of niet een mondkapje in de overvolle metro's van Londen? Op dit punt lijken de opvattingen van lokale burgemeesters, de nationale spoorwegen en de Britse overheid al flink te botsen. Zo roept de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, de overheid op om het dragen van een mondmasker verplicht te houden in het openbaar vervoer.
Stadion met 60.000 voetbalfans
Ondertussen worden er deze week meer dan 60.000 fans verwacht in het Wembley Stadium in Londen voor de halve finale van het EK. Ondanks dat er aanwijzingen zijn dat het coronavirus zich tijdens grote evenementen verspreidt, is premier Johnson niet van plan om dat aantal te verminderen.
Hij adviseerde de fans het Engelse team "enthousiast maar op een verantwoordelijke manier te steunen." Het is natuurlijk de vraag of uitgelaten Britse voetbalfans dat advies tijdens de wedstrijd zullen onthouden.