Advies: vaccineer alle pasgeborenen tegen rotavirus
De Gezondheidsraad adviseert alle pasgeborenen in te enten met het vaccin tegen het rotavirus. Onderzoeken in het buitenland tonen aan dat het aantal ziekenhuisopnames van kinderen die besmet raakten met het virus kan dalen met 80 procent, schrijft de raad.
De vaccinatie tegen het virus zou daarom in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen moeten worden, aldus de Gezondheidsraad. Voor kinderen tot een half jaar is er een oraal vaccin beschikbaar. Eind vorig jaar deden kinderartsen al een oproep om jonge kinderen in te enten en te beschermen tegen het rotavirus. Ook om zo de druk op de zorg vanwege het coronavirus te verlichten.
Het rotavirus kan een ontsteking in de maag en darmen veroorzaken. Volgens het RIVM krijgt bijna ieder kind onder de 5 jaar te maken met het virus. Het virus zit in de ontlasting. Besmetting treedt op als het virus in de mond terechtkomt, door aanraking van besmette personen of voorwerpen. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en diarree. Deze verschijnselen openbaren zich meestal na twee dagen. Bij een infectie is de kans op uitdroging groot.
Jaarlijks worden er zo'n 3600 kinderen onder de 5 jaar met het rotavirus opgenomen in het ziekenhuis. Met name kinderen die bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hadden of een aangeboren aandoening van bijvoorbeeld hart, zenuwstelsel of darmen hebben, worden erg ziek. In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad om die reden al kinderen uit dergelijke risicogroepen te vaccineren tegen het rotavirus.
De raad schrijft in het advies aan de staatssecretaris van het ministerie van VWS nog wel dat de prijs van de beschikbare vaccins nog moeten dalen om de vaccinaties "kosteneffectief" te laten zijn.