NOS NieuwsAangepast

Website testen voor reizen nog niet online door technische problemen

De overheidswebsite voor gratis coronatesten voor reizen naar het buitenland werkt nog niet. De website testenvoorjereis.nl zou vandaag online gaan om afspraken te maken voor coronatesten. Vanwege problemen met het aansluiten van de commerciële testaanbieders op de CoronaCheck-app en het afsprakenportaal is dat nog niet gelukt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur werken de aanbieders met verschillende IT-systemen, wat de situatie ingewikkeld maakt. Het ministerie heeft "goede hoop" dat de website het later vandaag wel doet, maar dan zullen nog niet alle testaanbieders erop aangesloten zijn. Hoeveel er straks nog ontbreken, is niet duidelijk.

Telefonisch kan er wel bij de GGD een afspraak gemaakt worden voor een PCR-test. Vanochtend handelde de GGD al 46.000 bellers af. De GGD heeft een capaciteit van 35.000 testen voor vakantie per dag maar denkt dat er nog altijd testafspraken gemaakt kunnen worden. Wel raadt de GGD aan om alleen te bellen als je in de komende twee weken op vakantie gaat.

Coronatesten voor reizen zijn gratis in juli en augustus. Het ministerie heeft 250 miljoen euro begroot voor het testen voor vakantie voor maximaal 3,5 miljoen testen. Dat is een maximum, zegt de woordvoerder. Het is lastig van tevoren in te schatten hoeveel het exact gaat kosten, omdat landen verschillende toegangseisen stellen. "Zo mag je Oostenrijk al binnen met 1 prik, en heb je voor andere landen 2 prikken nodig. Er zijn veel scenario's, het ligt er ook aan hoe goed het gaat."

Testen voor toegang

De bedrijven die testen voor vakantie zijn deels hetzelfde als de bedrijven die testen voor toegang tot bijvoorbeeld evenementen of clubs. Het ministerie heeft toch een aparte aanbestedingsprocedure doorlopen voor testen voor vakantie.

"We konden niet zomaar zeggen dat de partijen die testen voor toegang doen ook zomaar mochten testen voor vakantie, want dan had niet iedereen een kans gekregen. Misschien hebben partijen die wel voor vakanties wilden testen niet meegedaan in de aanbestedingsronde voor testen voor toegang. Zo zit het nou eenmaal juridisch in elkaar."

Jan-Michiel Hebly, hoogleraar bouw- en aanbestedingsrecht aan de Universiteit Leiden en advocaat bij Benthem Gratama, begrijpt die redenering, maar denkt wel dat het handiger opgezet had kunnen worden. "Toen ze de aanbestedingsronde voor testen voor toegang openden, hadden ze de optie erbij kunnen zetten om je in te schrijven voor testen voor vakantie. Dan had het in één keer gekund. Maar dat is achteraf bezien."

Testen voor toegang valt ook onder een ander ministerie: het ministerie van Volksgezondheid. Een woordvoerder daar verwijst ook naar de juridische reden. Daarnaast zou het ministerie van Volksgezondheid overbelast zijn, en zou testen voor reizigers ook beter passen bij de rol van het ministerie van Infrastructuur.

Wachten op aansluiting

De NOS benaderde vandaag diverse commerciële testbedrijven. De meeste reageerden niet of wilden ons niet te woord staan. Alegria Health en Test op Corona laten beide weten te wachten op de aansluiting vanuit het ministerie.

"Hoe lang het duurt voordat dit is opgelost, is bij ons niet bekend", zegt Martijn Boshuis van Test op Corona. "Het is wel frustrerend: we zijn aan het voorsorteren hierop en we hebben investeringen gedaan." Het bedrijf verwacht honderden tests per dag te gaan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl