NOS NieuwsAangepast

Eerste lokale tropische dag in delen van Limburg en Noord-Brabant gemeten

Voor het eerst dit jaar heeft de temperatuur in Nederland de 30 graden aangetikt. In het Limburgse Ell werd om even voor 15.00 uur 30,6 graden gemeten, uiteindelijk liep het kwik op tot 31,6 graden. Daarmee is er sprake van een lokale tropische dag.

Kort daarna gaven meerdere weerstations in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant soortgelijke temperaturen aan.

Gemiddeld wordt in Nederland op 8 juni de eerste lokale tropische dag gemeten. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was op Prinsjesdag, 15 september vorig jaar.

Er is nog geen sprake van de eerste landelijke tropische dag. Daarvoor moet het 30 graden worden in De Bilt. Tot dusver is het kwik daar vandaag nog niet boven de 27,5 graden gekomen.

Dit waren de temperaturen die om 15:10 uur werden gemeten:

De temperaturen die om 15:10 uur werden gemeten

"Morgen wordt hoogstwaarschijnlijk wel een landelijke tropische dag", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. In het hele land wordt het morgen met 30 tot 35 graden een stuk warmer dan vandaag. De zon zal zich volop laten zien. In het westen van het land kan het in de loop van de avond stevig gaan onweren, verwacht Kuipers Munneke.

Vorig jaar 12 tropische dagen

Gemiddeld wordt het in De Bilt vijf dagen per jaar warmer dan 30 graden. Lokaal zijn de verschillen groot: in Limburg en delen van Noord-Brabant wordt het gemiddeld acht dagen per jaar tropisch, de Wadden kennen jaren zonder tropische dagen.

Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar: in De Bilt werden twaalf tropische dagen gemeten, waarvan de meeste tijdens de hittegolf in augustus

Oppassen geblazen

De warmte brengt wel risico's met zich mee. Het warme weer van vanmiddag zorgt voor een riskante situatie aan de kust: de zee kan extra gevaarlijk zijn en het strand extra druk.

Een aflandige wind kan de zee gevaarlijk maken voor zwemmers; de wind waait richting de zee, wat betekent dat de bovenstroom zeewaarts gaat. In de zee kunnen muien ontstaan: water stroomt dan snel terug de zee in, door het gat tussen de zandbanken voor de kust. Die stroming kan heel sterk zijn. Reddingsbrigades zijn daarom extra alert vandaag.

Wat is een muistroom en hoe kom je er uit?

Daarnaast is er kans op smog vandaag en morgen, doordat er nauwelijks wind is. Het RIVM raadt mensen met luchtwegaandoeningen aan om binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl