Frankrijk wint EK-kraker tegen Duitsland dankzij eigen doelpunt Hummels

Bekijk de samenvatting van Frankrijk - Duitsland

Frankrijk heeft in de eerste kraker op dit EK voetbal Duitsland verslagen. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam van Mats Hummels, die zijn eigen doelman passeerde.

Al op de vijfde dag van het EK stonden de twee voetbalgrootmachten tegenover elkaar. Frankrijk, regerend wereldkampioen, en Duitsland troffen elkaar in München. Beide ploegen stapten met een sterke voorhoede het veld op. De Fransen startten met het supertrio Karim Benzema, Antoine Griezmann en Kylian Mbappé. Bij de Duitsers vormden Serge Gnabry, Kai Havertz en de teruggekeerde Thomas Müller de aanvalslinie.

Het was echter niet een van de aanvallers die het doelpunt maakte. De Duitse doelman Manuel Neuer, die zijn 101ste interland speelde, werd namelijk verschalkt door zijn eigen verdediger Hummels.

Hummels helpt Fransen aan openingstreffer met eigen doelpunt

Tot aan het eigen doelpunt van Hummels hadden de Duitsers het initiatief in handen en ook na de 1-0 bleef Duitsland aandringen. Toch lukte het de ploeg van afzwaaiend bondscoach Joachim Löw niet om het de Franse doelman Hugo Lloris lastig te maken in de eerste helft.

De Fransen gingen op zoek naar een ruimere voorsprong en waren daar vlak na rust al dicht bij. Adrien Rabiot raakte met zijn doelpoging de buitenkant van de paal. Even later stond aan de andere kant van het veld Gnabry vrij voor het doel van Lloris, maar de Duitse aanvaller raakte de bal niet goed en zag 'm over het doel verdwijnen.

Buitenspelgoals

De snelle Mbappé maakte het de Duitse verdedigers behoorlijk lastig. Met nog 25 minuten op de klok dacht hij de 2-0 binnen te schieten, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel.

Even later snelde hij Hummels voorbij, maar de maker van het eigen doelpunt voorkwam met een ultieme sliding dat Mbappé oog in oog kwam te staan met Neuer.

Mbappé denkt de 2-0 te maken

Ook Benzema was er korte tijd van overtuigd het tweede doelpunt van de avond gemaakt te hebben, maar ook zijn goal werd afgekeurd. De gever van de assist, Mbappé, stond in buitenspelpositie.

Nederlands tintje

Robin Gosens zorgde voor een Nederlands tintje bij dit EK-duel. De oud-speler van onder meer Heracles Almelo heeft een Nederlandse vader en een Duitse moeder en is zelf in het bezit van beide nationaliteiten.

Gosens baalt van nederlaag tegen Fransen: 'Ongelooflijk zuur, domme tegengoal'

Gosens was na een uur spelen de hoofdrolspeler bij een hachelijk moment voor het doel van Lloris. Hij botste in een poging de bal te koppen hard op Benjamin Pavard, lag vervolgens in de baan van een Duits schot en kreeg de bal hard in zijn gezicht.

De andere wedstrijd in deze 'poule des doods' ging eerder op de avond tussen Hongarije en Portugal. Daarin waren de Portugezen met 3-0 te sterk, mede dankzij twee doelpunten van Cristiano Ronaldo.