Tiental Polen loopt zich stuk op stugge Slowaken

Bekijk de samenvatting van Polen - Slowakije

Polen heeft in het eerste groepsduel op het EK voetbal een 2-1 nederlaag moeten slikken tegen Slowakije. Nadat de ploeg van vedette Robert Lewandowski in de tweede helft na 32 seconden een achterstand had goedgemaakt, luidde een rode kaart voor Grzegorz Krychowiak een onvermijdelijke nederlaag in.

In de Gazprom Arena in Sint-Petersburg had Polen in de eerste minuten de overhand tegen de stugge Slowaken, maar na een kwartiertje spelen waren de ploegen alweer in evenwicht. In een eerste helft die weinig tot de verbeelding sprak, kwam het enige hoogtepunt daarna van Robert Mak.

De vleugenaanvaller van Ferencváros speelde bij de zijlijn Kamil Józwiak en Bartosz Bereszynski uit, dribbelde de zestien in en haalde hard uit. De bal belandde op de paal, maar stuiterde via het hoofd van doelman Wojciech Szczesny toch binnen.

• Reuters
    Robert Lewandowski schreeuwt het uit van frustratie in het duel met Slowakije
  • EPA
    Wojciech Szczesny duwt de bal eerst tegen de paal, waarna de bal via zijn rug in het Poolse doel verdwijnt.
  • Reuters
    Robert Mak viert de 0-1 van Slowakije

De Polen bleven meer balbezit houden, maar kwamen zelden in de buurt van het Slowaakse doel en Lewandowski werd dan ook niet in stelling gebracht. De spits van Bayern München zag twee schoten worden geblokt en produceerde een afzwaaier.

De Slowaken zorgden in de omschakeling wel regelmatig voor gevaar. Zo zag Juraj Kucka een gevaarlijk schot maar net over het doel van Szczesny zeilen.

Wellicht dat een donderspeech van de Portugese bondscoach van de Polen, Paulo Sousa, het spel deed kantelen, want na rust opende Polen furieus. Al na 32 seconden lag de 1-1 in het doel.

Maciej Rybus zette door tot op de achterlijn, trok de bal terug en Karol Linetty, die de bal niet eens goed raakte, zag de bal tergend langzaam langs de Slowaakse keeper Martin Dubravká rollen.

Polen ging nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong want niet veel later kreeg Linetty weer een kans. Dit keer wist Dubravká zijn inzet wel te keren. Verdediger Kamil Glik was daarna dicht bij een Poolse voorsprong is door van korte afstand richting het doel te koppen. Tot opluchting van Dubravká belandde die inzet uiteindelijk naast het doel.

Rode kaart

Terwijl Polen zat te wachten op de bevrijdende 2-1 sloeg de wedstrijd in de 69ste minuut totaal om. Krychowiak ging op de voet van Jakub Hromada staan en kreeg zijn tweede gele kaart. Nadat hij in de eerste helft een gevaarlijke counter had voorkomen en een gele prent kreeg, mocht nu voortijdig de kleedkamer opzoeken.

Het duurde niet lang voordat Slowakije wist te profiteren. Een afgeslagen hoekschop belandde voor de voeten van Milan Skriniar die zich geen moment bedacht en hard uithaalde. Het schot van de Inter-verdediger plofte hard in het doel: 2-1.

Polen perste er nog wel een slotoffensief uit en kreeg in de extra tijd kansen op de 2-2. Jan Bednarek schoot rakelings naast en Karol Swiderski schoot in de handen van Dubravká.