Een vrouw brengt haar stem uit in Algiers
NOS Nieuws

Oppositie boycot verkiezingen in Algerije: 'Het is een maskerade'

  • Daisy Mohr

    Correspondent Midden-Oosten

  • Daisy Mohr

    Correspondent Midden-Oosten

Vandaag gaan Algerijnen naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. President Tebboune hoopt dat die het land eindelijk wat rust zullen brengen; iedereen wordt aangemoedigd te komen stemmen.

De verdeelde oppositie zegt de verkiezingen juist te boycotten. Hoewel duizenden kandidaten meedingen naar meer dan 400 zetels, valt er volgens hen maar weinig te kiezen vandaag.

"Deze verkiezingen zijn een maskerade, een democratisch alibi. Het regime is op zoek naar legitimiteit en de stembus is een poging deze legitimiteit te genereren", zegt Dalia Ghanem, Algerije-expert bij het Carnegie Middle East Center in Beiroet.

Verkiezingen eerder dan gepland

De verkiezingen zouden eigenlijk pas in 2022 plaatsvinden, maar werden door president Tebboune naar voren gehaald in een reactie op de aanhoudende demonstraties. Tebboune zelf heeft het over de start van een 'nieuw Algerije', maar daar hebben veel Algerijnen weinig vertrouwen in; zij zijn ervan overtuigd dat het leger uiteindelijk de meeste macht zal houden.

Ghanem: "Algerijnen zijn daarom verdeeld of ze zullen stemmen of niet. De een ziet het als een kans om veranderingen door te voeren van binnenuit, de ander vindt dat deelname een democratisch alibi geeft aan het systeem en het regime." Ze verwacht een lage opkomst, terwijl de staatstelevisie beelden van volle stembureaus zal laten zien.

Protesten

Dit zijn de eerste parlementsverkiezingen sinds de voormalige president Bouteflika onder grote druk van miljoenen demonstranten in 2019 opstapte. Nadat Bouteflika had aangegeven voor een vijfde ambtstermijn te willen gaan, braken er protesten uit georganiseerd door de Hirak ('beweging'). Bouteflika was lid van de regeringspartij Front de Libération Nationale (FLN) en al twintig jaar aan de macht. Hij werd opgevolgd door Tebboune, een voormalig minister, en lid van diezelfde FLN.

De protesten van het leiderloze Hirak lagen door de pandemie tijdelijk stil, maar sinds februari gaan Algerijnen weer wekelijks de straat op. Net als in 2019 eisen ze politieke verandering, democratie en meer vrijheid. Ze zijn ontevreden over president Tebboune en worden vaak hard aangepakt door de politie.

'Gespannen sfeer'

Algerije is een gesloten land. Wat zich daar precies afspeelt is voor de meeste buitenstaanders niet makkelijk te achterhalen. Het internet wordt regelmatig geblokkeerd en mensen spreken niet graag met buitenlandse journalisten uit angst voor repercussies. "Alleen zonder dat je mijn naam noemt, kan ik je iets vertellen", zegt een vrouw uit Algiers aan de telefoon.

Ze demonstreert al twee jaar en vertelt dat dat steeds gevaarlijker wordt: "Mensen zijn moe en bezorgd over de toekomst. Dat is de reden dat we blijven doorgaan met demonstreren. We willen dat het systeem verandert. Onze droom is een echte democratie, beschaving en een betere toekomst. Ik doe al twee jaar mee en zie geen enkele verandering. Ik ga dus ook niet stemmen want dit alles is een schijnvertoning."

Ze beschrijft de sfeer in Algiers als "enorm gespannen"; er is veel politie op straat. "Er zijn weer allerlei mensen gearresteerd bij demonstraties, onder wie verschillende journalisten. Het is onduidelijk hoelang mensen dan vervolgens vastzitten."

Activisten en journalisten opgepakt

In de aanloop naar deze verkiezingen is de repressie flink opgevoerd. Er komen de afgelopen dagen berichten naar buiten dat aan de vooravond van de verkiezingen talloze Hirak-activisten zijn opgepakt. Onder de arrestanten zijn twee prominente journalisten, Khaled Drareni en Ihsane el Kadi, en oppositieleider Karim Tabbou.

Amnesty International noemt het een "ijzingwekkende escalatie" in het aanpakken van afwijkende meningen in Algerije. Amna Guellali van Amnesty International noemde de arrestaties vorige maand al een "zorgwekkende nieuwe trend waarbij de Algerijnse autoriteiten voorafgaand aan de verkiezingen antiterrorismewetgeving gebruiken om het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en meningsuiting te onderdrukken".

De aanhoudende onrust gecombineerd met een gebrek aan duidelijke alternatieven zou religieuze partijen meer kansen kunnen geven tijdens deze verkiezingen om hun invloed te vergroten. Ghanem: "Ik ga ervan uit dat de islamisten behoorlijk wat zetels zullen binnenhalen, maar ze zullen geen meerderheid krijgen en zullen dus geen bedreiging vormen."

De economische malaise, veroorzaakt door de pandemie en dalende olie- en gasprijzen, zal voor de toekomstige regering zeker wel een uitdaging vormen. De werkloosheid stijgt en de koopkracht van de gemiddelde Algerijn wordt steeds minder en zal zorgen voor alsmaar meer ontevredenheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl