5 miljoen euro EU-steun voor ontslagen KLM-medewerkers
KLM-medewerkers die hun baan hebben verloren vanwege de coronacrisis worden financieel ondersteund door de Europese Unie. Het Europees Parlement (EP) heeft een budget van 5 miljoen euro goedgekeurd dat direct bedoeld is voor 1201 ex-werknemers.
Het budget kunnen ze gebruiken voor omscholing, het vinden van een nieuwe baan of het starten van een eigen bedrijf. Het geld gaat niet naar KLM zelf, benadrukt het EP.
KLM had een aanvraag van 8,4 miljoen euro ingediend voor in totaal 1851 werknemers bij het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG). De luchtvaartmaatschappij legt de overige 3,4 miljoen euro bij, stelt het EP.
Het fonds is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die hun baan verliezen wanneer hun bedrijf bijvoorbeeld naar het buitenland verhuist. Sinds de uitbraak van corona wordt dat fonds ook gebruikt voor personeel dat vanwege de pandemie op straat komt te staan.
Brief aan Benschop
Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) stemde voor de steun. "Het is goed nieuws dat deze mensen geholpen kunnen worden dankzij het EFG", zegt ze op Twitter. "Door het coronavirus was het afgelopen jaar heel rustig op Schiphol, en verloren duizenden werknemers hun baan. Ik vraag me daarom wel af: waarom ontvangt alleen dit selecte groepje van KLM steun uit het fonds?"
In een brief aan Schiphol-directeur Dick Benschop vraagt ze zich af waarom er ook geen aanvraag is ingediend voor de schoonmakers, de bagage-afhandelaars, de beveiliging en andere mensen die werkzaam zijn op Schiphol. "Als ceo van Schiphol draagt u verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de luchthaven", schrijft ze samen met de vakbonden FNV en CNV.
Niet alleen voormalig werknemers van KLM worden ondersteund. Het EP geeft 1,8 miljoen euro aan ontslagen personeelsleden van Finnair in Finland. Ook krijgen 1500 weggestuurde Belgische luchthavenmedewerkers bij elkaar 3,7 miljoen euro aan ondersteuning. En 500 Duitse ontslagen metaalarbeiders krijgen 1,1 miljoen euro.