Alyson Annan spreekt haar team toe
NOS Sport

Bondscoach Annan bij EK hockey ook bezig met Spelen: 'Nog niet uit selectie'

Het doel voor de Nederlandse hockeyvrouwen de komende week is duidelijk, namelijk voor de elfde keer in de geschiedenis Europees kampioen worden. Toch is dat niet het enige waar bondscoach Alyson Annan mee bezig is. De EK zijn ook een belangrijk meetmoment voor de samenstelling van haar olympische selectie.

In tegenstelling tot Max Caldas, de bondscoach van de hockeymannen, maakte Annan niet tegelijkertijd met de EK-selectie ook de selectie voor de Olympische Spelen bekend. "We zijn er nog niet uit", is de heldere uitleg van de in Australië geboren hockeycoach.

"Alles is gericht op de Spelen. We willen blessurevrij het toernooi doorkomen en daarnaast kijken of de keuzes die we nu maken ook de goede keuzes zijn richting de Spelen. Er speelt veel op dit toernooi."

Welten verzekerd van selectie

Iemand die zich, indien fit, geen zorgen hoeft te maken over een ticket naar Tokio is 217-voudig international Lidewij Welten. "Lidewij komt sowieso in de olympische selectie", verzekert Annan. "Ze is van olympische kwaliteit, dus het zou gek zijn als ik haar niet selecteer. Of ze op tijd fit is, zien we wel op het eindstation."

Annan gebruikt EK hockey als meetmoment Spelen: 'Er speelt veel dit toernooi'

De bondscoach doelt op de blessure die Welten opliep in de slotfase van het tweede play-offduel met Amsterdam. Door een afgescheurde pees van haar linkerhamstring moet ze het EK aan zich voorbij laten gaan en is ze nu bezig aan een race tegen de klok om de Spelen te halen.

Snel herstel De Goede

Eva de Goede heeft haar race tegen de klok sneller dan verwacht gewonnen. In april, vlak nadat ze in de troostfinale van de EHL haar pols had gebroken, sprak ze de hoop uit de Spelen te halen. Dat ze zichzelf ook al terug zou vinden in de EK-selectie, had ze toen niet verwacht.

"Dat is wel een klein wonder, denk ik." Zondag speelde ze met Oranje de Pro League-wedstrijd tegen België in Antwerpen met een speciaal aangemeten brace.

De Goede na wonderbaarlijk snel herstel klaar voor EK hockey: 'Klein wonder'

Volgens De Goede neemt ze met het oog op de Spelen geen onverantwoord risico door ook op de EK alweer te spelen. "Als er ook maar iets van een risico was, had ik niet gespeeld, want de Spelen zijn belangrijker."

"Ik moet nog wel een beetje inkomen met hockeyen", erkent De Goede, die komend seizoen Amsterdam verruilt voor HGC. "Maar ik ben niet bang meer en heb geen pijn."

Mix van ervaring en talent

Naast de ervaren De Goede, die al drie keer bij de Spelen aanwezig was, zitten er ook onervaren speelsters in de EK-selectie van Annan. Voor Stella van Gils, Felice Albers, Ilse Kappelle en Pien Dicke is het hun eerste grote toernooi.

Dat veel mensen de selectie van Van Gils niet hadden zien aankomen, ligt volgens Annan niet aan de speelster. "Men zag het niet aankomen, omdat men niet naar haar keek", verklaart de bondscoach. "Ik heb Stella een goed jaar zien maken. Ze is onbevangen, straalt rust uit aan de bal, behoudt het overzicht en kan andere speelsters lanceren."

Het programma van de Nederlandse hockeyvrouwen op het EK

De EK in Amstelveen beginnen voor de Nederlandse vrouwen vanmiddag om 15.30 uur met een wedstrijd tegen Ierland, een reprise van de WK-finale van 2018. Na een lange periode zonder grote toernooien, vanwege de coronapandemie, staan de speelsters te trappelen om te beginnen.

"We kijken er onwijs naar uit", aldus De Goede. "Een EK in eigen land is altijd mooi. Vooral het feit dat er weer iets van publiek bij kan zijn, is voor ons mooi. Ik ben bijna vergeten hoe het is om voor publiek te spelen", sluit De Goede lachend af.

Kijk hier naar een samenvatting van de WK-finale in 2018 tussen Nederland en Ierland.

2018: hockeyvrouwen oppermachtig naar wereldtitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl