Schoolslagspecialist Kamminga achter Peaty 'best of the rest' op EK
Schoolslagspecialisten zijn de keepers van het zwemmen. Aparte sporters die één kunstje beheersen. Zwemtrainer Mark Faber mag de metafoor graag gebruiken als hij het over zijn pupil Arno Kamminga heeft. Dinsdag, in de finale van de 100 meter schoolslag op de Europese titelstrijd in Boedapest, toonde Kamminga zich een betrouwbare sluitpost die na een foutloze wedstrijd toch niet als winnaar de kleedkamer opzocht.
Kamminga zwom, zoals hij het zelf omschreef, 'een geweldige race'. Twee banen lang hield hij Adam Peaty, de man in de baan naast hem, in de smiezen. Hij zag het Britse schoolslagfenomeen 100 meter lang in zijn ooghoeken, probeerde hem pijn te doen, maar moest ondanks alle inspanningen zijn meerdere in de roodharige alleenheerser op de langzaamste zwemslag erkennen.
Gave
Eens te meer toonde Kamminga, een voormalige reddingzwemmer, zijn gave om een race volgens het boekje in te delen. De eerste 50 meter hield hij de teugels strak en keerde hij als vierde in 27,04, waar Peaty na 26,64 afzette op de plaat. Kamminga bracht zijn race terug in 31,09, tegen de 31,02 van de Brit. Met een finish die niet in aanmerking kwam voor de schoonheidsprijs hoefde hij uiteindelijk slechts 0,44 seconden toe te geven op Peaty.
Verliezen van het Britse fenomeen is geen schande, beseft ook Kamminga. Sterker, diep in zijn hart weet de 25-jarige Zuid-Hollander drommelsgoed dat de rossige Brit normaliter onverslaanbaar is, zoals ook dinsdag maar weer eens bleek. Het fenomeen uit Uttoxeter kan immers een curriculum vitae overleggen waar menig sporter niet eens van durft te dromen.
Sinds Peaty zijn entree maakte in het internationale zwemmen, tijdens de EK kortebaan van 2013 in Herning, is de langzaamste zwemslag uitgegroeid tot een onderdeel waar de schijnwerpers voortdurend op gericht staan. Records zijn er voor Peaty louter om verbroken te worden.
Dertien wereldrecords
Een jaar na zijn debuut op Deense bodem zwom Peaty, een fervent supporter van voetbalclub Nottingham Forest, tijdens de EK in Berlijn zijn eerste wereldrecord op de 100 school. Hij liet in de zeven daaropvolgende jaren nog eens twaalf maal de letters WR op het scorebord krijgen. Hij is niet alleen de huidige houder van drie wereldrecords, Peaty is ook nog eens de winnaar van olympisch goud op de 100 school van Rio, achtvoudig wereldkampioen en, na dinsdag, houder van dertien Europese titels.
Vergeleken bij een doelman van dergelijke statuur is Kamminga feitelijk een degelijke keeper. Een betrouwbare sluitpost die tot op heden slechts één maal met een fraaie zweefduik de bal uit de bovenhoek ranselde. Maar wel een doelverdediger op wie een trainer steevast met gerust gemoed een beroep kan doen.
Tot eind april had Peaty de twintig beste tijden ooit gezwommen over twee banen schoolslag achter zijn naam. Dat Kamminga een krappe drie weken geleden in Eindhoven tot 57,90 kwam en daarmee de enige schoolslagzwemmer is die net als Peaty ooit de magische grens van 58 seconden slechtte, zegt veel over Kamminga's kwaliteiten. En dus over diens kansen op een podiumplaats op de Spelen van Tokio.
Bekijk hieronder de reactie van Peaty na zijn overwinning:
Kamminga loopt met zevenmijlslaarzen door het internationale zwemmen. In 2017, tijdens de WK langebaan in Boedapest, bleef hij op de 100 school nog steken op de veertiende stek (59,76). Een jaar later, tijdens de Europese titelstrijd in Glasgow, werd na 59,69 de zevende plaats zijn deel. In 2019 tikte hij in het Zuid-Koreaanse Gwangju aan in 59,49, waarmee hij op de WK als dertiende eindigde.
Twee seizoenen later was de 100 school in de immense Duna Arena van Boedapest, aan de boorden van de Donau, de generale repetitie van de olympische krachtmeting die hem eind juli op Japanse bodem wacht. Hij had er maar één woord voor om eindelijk eens in een finale de degen met Peaty te kruisen. "Geweldig."
Als het moet, laat ik het zien.
"Het eerste deel van zo'n 100 vrij is voor mij een kwestie van aanhaken. Ik moet het, als zwemmer die komt van de de 200 school, vooral hebben van mijn tweede baan. Mijn start is niet geweldig, maar op het keerpunt en de laatste 50 meter maak ik veel goed."
Met olympisch Tokio aan de einder geeft Kamminga zich in ieder geval op voorhand niet gewonnen, zo liet hij in de catacomben van de Duna Arena strijdbaar weten. "Ik heb laten zien dat ik een zwemmer ben die in een toernooi groeit. Als het moet, lat ik het zien."
Belangrijkste winst van Boedapest: "Ik heb het Peaty in ieder geval lastig kunnen maken. In deze finale kom ik nog tekort. Met name de laatste meters waren heel zwaar en pijnlijk. Gelukkig hebben we tot de Olympische Spelen van Tokio nog even om te trainen."
Pijnenburg niet naar finale 100 vrij
Stan Pijnenburg slaagde er niet in de finale op de 100 meter vrije slag te bereiken. Hij eindigde in zijn halve finale als zesde en zwom met 48,89 de twaalfde tijd in totaal.
Pijnenburg (24) had 's ochtends met de zestiende tijd (48,76) ternauwernood de halve finales gehaald. Daarin hoopte hij ook een gooi te doen naar de olympische limiet, maar daar bleef hij 0,37 van verwijderd.
Bekijk hieronder zijn race, gevolgd door zijn reactie: