Sparta kan zich na zege op Heerenveen opmaken voor play-offs om Europees ticket

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Sparta Rotterdam

36 jaar nadat Sparta voor het laatst actief was in Europa, is de club opnieuw in de race voor een Europees avontuur. De Rotterdammers hebben zich dankzij een 2-1 zege op sc Heerenveen verzekerd van de achtste plaats en doen zodoende mee aan de play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

Sparta kende een stroeve seizoenstart (in de achtste speelronde werd pas de eerste overwinning geboekt), maar na de winterstop kwam play-off-deelname toch nog in zicht. In de laatste speelronde tegen sc Heerenveen moest daarvoor nog een keer alles uit de kast gehaald worden.

Heracles Almelo, dat met nog één wedstrijd te spelen hetzelfde puntenaantal had, zat Sparta namelijk op de hielen. De club uit Almelo verloor echter op de laatste speeldag van AZ en verspeelde daarmee zijn kansen op play-off-deelname.

Om zo fit mogelijk aan het duel te beginnen, was Sparta zaterdag al afgereisd naar Friesland en dat wierp zijn vruchten af. De Rotterdammers kwamen veel sterker uit de startblokken dan de thuisploeg.

Al in de zevende minuut was het raak voor de bezoekers in het Abe Lenstra Stadion, dankzij Lennart Thy. De Duitse aanvaller liep zich vrij en schoot de bal in de korte hoek knap voorbij doelman Erwin Mulder, die aan de grond genageld stond.

Lennart Thy viert zijn doelpunt tegen sc Heerenveen

Nog geen tien minuten later was het alweer raak voor de ploeg van trainer Henk Fräser. Wouter Burger waagde een poging van afstand en zag zijn schot in het doel belanden.

Het lukte Heerenveen niet om het Sparta-doelman Maduka Okoye lastig te maken. Het gevaarlijkste moment van de Friezen in de eerste helft kwam van Benjamin Nygren, maar de kopbal van de Zweed eindigde op het dak van het doel.

Aansluitingstreffer

Na rust werd Heerenveen, dat niks meer te winnen of verliezen had in de laatste speelronde, steeds gevaarlijker. De thuisploeg zette Sparta onder druk en dat leidde in de 67ste minuut tot de aansluitingstreffer van de voet van Siem de Jong.

De Friezen drongen vervolgens nog wel aan, maar waren slordig in de afronding, waardoor Sparta met een 2-1 zege van het veld liep. In de play-offs om het Europese ticket spelen de Rotterdammers tegen stadsgenoot Feyenoord, dat op de vijfde plaats eindigde.