Premature baby in couveuse
NOS Nieuws

Kinderartsen Suriname slaan alarm: 'Risico dat zieke en premature baby's overlijden'

Kinderartsen in Suriname slaan alarm over de vastlopende neonatale zorg in het land. Door tekorten aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel, medicijnen en apparatuur, zijn ze naar eigen zeggen op het punt beland dat ze geen adequate zorg meer kunnen leveren aan te vroeg geboren en ernstig zieke baby's.

De kraamafdeling van het Academisch Pediatrisch Centrum in Paramaribo kan de zorg voor de ernstigste gevallen niet langer leveren. "Dit heeft als gevolg dat te vroeg geboren baby's, met name die geboren zijn bij een zwangerschapsduur tussen 27 en 30 weken, en hele zieke voldragen pasgeborenen in Suriname komen te overlijden. Dit is voor de ouders hartverscheurend en voor ons als kinderartsen zeer deprimerend en een onacceptabel dieptepunt", zegt kinderarts Marjorie Muringen namens de vakgroep.

Kijk hier naar de noodkreet van de kinderartsen:

De twee andere ziekenhuizen in Paramaribo zijn ook genoodzaakt bepaalde vormen van zorg te stoppen. Zo heeft het Sint Vincentius Ziekenhuis niet voldoende monitoren en couveuses en geen röntgenapparaat. "Dit heeft als gevolg dat momenteel hoogwaardige zorg voor het zieke kind, met name de zieke pasgeborene, ondanks heel wat improvisatie onzerzijds, haast onmogelijk is geworden."

Volgens correspondent Nina Jurna is het voor het eerst dat er op deze manier alarm wordt geslagen. "Die noodkreet is natuurlijk niet voor niets. Door de coronacrisis zijn de problemen alleen maar groter geworden en is het tekort aan gespecialiseerd personeel nog nijpender. Suriname heeft maar 27 IC-bedden voor coronapatiënten. Vorige week waren er 23 bedden bezet en het aantal besmettingen in Suriname loopt op. Om op te kunnen schalen moet deskundig personeel aan andere afdelingen worden onttrokken, waar vaak ook al tekorten zijn."

Toverwerk

Kinderarts Muringen zegt dat de problemen al langer bestaan. Medici hebben "heel lang met heel veel toverwerk hun uiterste best gedaan om de kleinsten goed af te leveren aan de ouders en de maatschappij", aldus Muringen. De vakgroep Kindergeneeskunde zegt de problemen meermaals bij de Surinaamse overheid te hebben aangekaart, zonder resultaat.

"Uit de reactie van minister Ramadhin van Volksgezondheid in de Surinaamse media blijkt dat de problemen al langer spelen, maar dat de noodsituatie hem nu ook verrast heeft. Hij wil spoedoverleg met de vakgroep", aldus correspondent Jurna.

'Geen sterfgevallen'

De minister heeft inmiddels contact gehad met het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Daar zijn tot nu toe geen meldingen van kinderen die zijn overleden op de afdeling Intensieve Kinderzorg, vertelde de directeur hem.

In een reactie aan Starnieuws onderkent Ramadhin de problemen en zegt hij er snel mee aan de slag te gaan. Zo zou hij al met Cuba en India in gesprek zijn om op korte termijn daar gespecialiseerde verpleegkundigen vandaan te halen. Vanwege de tweede coronagolf zijn die plannen uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl