Nederlanders smullen van vleesvervangers, maar marktaandeel klein
Nederlanders eten per persoon de meeste vleesvervangers van Europa. Ook geven Nederlanders van alle Europeanen het meeste geld uit aan vleesvervangers. Dat blijkt uit onderzoek onder de elf Europese landen met de grootste markten voor vleesvervangers van marktonderzoeksbureau Nielsen, in opdracht van non-profit organisatie ProVeg.
"De uitkomsten zijn verrassend. We wisten al wel dat Nederland een van de koplopers is, maar niet dat we ook per persoon de meeste vleesvervangers eten van Europa", zegt Pablo Moleman, milieu-econoom en mede-oprichter van ProVeg.
Ook maakt de plantaardige kaas zijn intrede. De verkoop daarvan is met 400 procent toegenomen in de afgelopen twee jaar.
Kleine markt, maar steeds groter
Het aandeel vleesvervangers ten opzichte van de totale vleeswarenmarkt is nog slechts 2,5 procent. Voor de plantaardige zuivel ligt het marktaandeel wel wat hoger. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 17 euro per persoon per jaar aan vleesvervangers uitgeven en zo'n 870 gram aan vleesvervangers eten per jaar. Dat staat gelijk aan ongeveer negen burgers.
Ook Remko Vogelenzang, directeur van Bobeldijk Food Group, ziet de opmars van vleesvervangers. Het bedrijf begon als slagerij, maar is uitgegroeid tot producent van vleesvervangers voor (huis)merken.
"We hebben de afgelopen jaren een toename van de productie van vleesvervangers gezien van 20 tot 30 procent per jaar", zegt Vogelenzang. Volgens hem zijn het met name jongeren die nu bewuster hun voedsel kiezen.
Ook denkt Vogelenzang dat corona tot meer verkoop van vleesvervangers heeft geleid. "Sommige mensen zijn zich zorgen gaan maken over de bio-industrie en komen tot de conclusie dat een pandemie door mensen wordt veroorzaakt, in de manier hoe wij omgaan met dieren."
Duitsland heeft in Europa de grootste afzetmarkt voor plantaardige vlees en zuivel, zoals kaas. Dat biedt volgens Moleman van ProVeg ook kansen voor ons land. "Nederland is van oudsher een grote exporteur van vlees en heeft veel kennis over de vleesverwerking. Die kennis en ons uitgebreide distributienetwerk kunnen ook worden gebruikt voor vleesvervangers. Daarnaast is onze plantaardige kaasmarkt nog maar pas opgestart, maar de populariteit neemt snel toe."
Ook meer echt vlees
Toch is ondanks de opkomst van vleesvervangers in 2018 en 2019 ook de vleesconsumptie in Nederland gestegen. Gemiddeld werd er in die jaren zo'n 39 kilo vlees per Nederlander gegeten.
De cijfers van 2020 zijn nog niet bekend, maar Wageningen University & Research verwacht dat er in 2020 minder vlees gegeten is omdat de horeca, waar men vaker voor vlees kiest, lange tijd gesloten was. Wel werd er meer vlees bij de slager en de supermarkt verkocht.